Teško na odmor

Mnogi će zbog skupoće more ove godine zamijeniti rijekama

Cijene hrane i pića na obali odletjele su u nebo, tako da obitelji traže neku alternativu kako barem djeci priuštiti neki pristojan odmor s uživanjem u ljetnim radostima.
Gospodarstvo / Turizam | 05. 07. 2023. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine od prosječnih plaća teško da mogu izdvojiti novac za sedmodnevno ljetovanje na moru. Godišnji odmor za mnoge građane Bosne i Hercegovine ove bi godine mogao biti pravi luksuz.

Inflacija nije zaobišla ni sunce i more, pa su apartmani ove sezone skuplji i do 30 posto, tako da odlazak na ljetovanje sve više postaje privilegij bogatih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Cijene hrane i pića na obali odletjele su u nebo, tako da obitelji traže neku alternativu kako barem djeci priuštiti neki pristojan odmor s uživanjem u ljetnim radostima. Jeftinija opcija od Hrvatske svakako je Neum, ali četveročlanoj obitelji za jedan dan u Neumu za sve je potrebno između 150 i 200 eura. Za većinu bh. građana to je nedostižan iznos.

Alternativa moru

Hrvatska je trenutačno skuplja za ljetovanje od Italije, Malte, Cipra, Grčke i Turske, a cijenom kao Španjolska, pa čak i Francuska. Mnogima će ove godine Jadran biti najskuplje putovanje do sada.

No, kako to kažu u Hrvatskoj, uvijek možete otići tamo gdje vam je jeftinije. Trećina stanovništva u BiH ne može si priuštiti najmanje tjedan dana odmora, rezultati su Balkanskoga barometra 2021. Naime, na pitanje "Ima li vaše kućanstvo problem kako si priuštiti odmor od najmanje tjedan dana izvan kuće?"

33% ispitanika iz BiH kazalo je da ima. Ovog ljeta situacija je još teža. Inflacija je osiromašila građane pa je taj postotak zasigurno danas mnogo veći.

''Imam neku prosječnu bh. plaću i do sada sam svake godine odlazila na ljetovanje u Hrvatsku. Međutim, ove si godine to vjerojatno neću moći priuštiti. Plaća je ista, troškovi života znatno veći nego prije, a u Hrvatskoj je sve dvostruko skuplje nego lani. Tako da vjerojatno ostajem kući'', kaže za Večernji list sugovornica.

I proteklih ljeta ogroman broj građana odmor je provodio kući uz bazene na napuhavanje u dvorištima. Iako ne nudi ugođaj mora, zasigurno dobro dođe za rashladiti se u vrelim ljetnim danima. Investicija je to od nekoliko stotina maraka, ovisno o veličini.

Dio građana odmor će provesti uz rijeke, na gradskim kupalištima te na jezerima. Onima koji u svojoj blizini imaju takve destinacija, to je zasigurno najjeftinija opcija.

Omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište je vodopad Kravica, koji se nalazi u blizini Ljubuškog. Rijeka Trebižat pada s 28 m visine, stvarajući predivan prirodni amfiteatar širine 120 metara, u kojem tijekom ljeta lokalno stanovništvo pronalazi spas od visokih temperatura. Neretva već godinama zbog onečišćenja nije preporučljiva za kupanje, ali zato su tu Buna i Bunica, gdje Mostarci godinama pronalaze ljetno osvježenje.

Za one koji su za odmor u mogućnosti i spremni izdvojiti nešto novca, tu je i sve popularniji rafting na Neretvi. Na ovoj zelenoj ljepotici, kao i primjerice Uni, sve je više onih koji se bave organiziranjem raftinga za skupine posjetitelja. Riječ je o cjelodnevnim izletima gdje, uz opremu, posjetitelji dobiju i hranu te dobru zabavu.

Kuće s bazenima

Boračko jezero nalazi se na sjeveroistočnoj strani planine Prenj, nedaleko od Konjica. Spada u jedno od najljepših prirodnih jezera u našoj zemlji, a svojom ljepotom opravdat će očekivanja svih posjetitelja. Okolica Jajca bogata je jezerima i sva su pogodna za kupanje. Najpoznatije je Plivsko jezero koje pruža pravo osvježenje u ljetnim danima. Na tom jezeru možete unajmiti pedaline, čamac, kajak, igrati odbojku na pijesku ili jednostavno uživati u prekrasnom prirodnom ambijentu. Popularna Panonska jezera u Tuzli svake godine privlače veliki broj posjetitelja. Jezera su poznata i po tome što imaju ljekovita svojstva zbog sadržaja soli i drugih minerala. Između dva nacionalna parka - Une i Plitvičkih jezera - smjestio se pravi prirodni dragulj - Japodski otoci. Pet otoka koji su povezani drvenim mostićima preko rijeke Une nalazi se u mjestu Račić nedaleko od Bihaća.

To su samo neke od destinacija za odmor na bh. rijekama i jezerima. U BiH su posljednjih godina sve popularnije i kuće za odmor s bazenima ili pak samo bazeni za najam. Iako skuplja od prethodno navedenih, ipak je za jednu obitelj jeftinija opcija za ljetovanje od odlaska na more.

''Gledao sam ponude za Jadran te, s obzirom na to da imam brojnu obitelj, to sebi definitivno ne mogu priuštiti, tako da planiram unajmiti bazen nekoliko dana zbog djece, da ipak malo uživaju u ljetu i kupanju. I to će dosta koštati, ali opet manje nego odlazak u Hrvatsku na ljetovanje'', kazao je za Večernji list jedan Mostarac.

Obitelji s djecom traže kuće sa bazenima za najam za nekoliko dana odmora. Dosta ih ne traži nikakav luksuz, samo bazen i pristojno mjesto za prespavati.

Kopirati
Drag cursor here to close