Artupunktura - Zagreb art platforma 2023.

Mapiranje novih vizija i ekosustava grada

Od futurizma do odrasta, društvene pravde i pravde svih životnih vrsta
Gospodarstvo / Turizam | 15. 09. 2023. u 16:05 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Artupunktura, sada u svom trećem izdanju, nastavlja svoju misiju dovođenja umjetnosti u javne prostore, zajednice i različite aspekte prirodnih, urbanih i kulturnih ekosustava u Zagrebu tijekom listopada i studenog 2023.

  / Foto: PR Samir Cerić Kovačević

Artupunktura služi kao diskurzivna umjetnička platforma za nove vizije i prakse te potiče odnose, razmišljanja, istraživanja, eksperimente i društvene procese na razini zajednice i na globalnoj razini.

Ovaj godišnji događaj istražuje zamršeni odnos između društveno-političkih konteksta i umjetnosti, baveći se diskontinuitetom u novim vizijama i (ne)razumijevanjem prirodnih ekosustava u proteklih 200 godina.

  / Foto: PR / Samir Cerić Kovačević

Mapiranje u ovom kontekstu uključuje istraživanje različitih pitanja o prošlim i sadašnjim vizijama umjetničkih projekata u Zagrebu i svijetu. Ti umjetnički projekti obuhvaćaju povijesnu avangardu, socijalistički modernizam, nove tendencije, kao i sve do novih umjetničkih praksi.

One uključuju vizualne i performativne eksperimente, memoriju tijela i aktivizam, kao i nova istraživanja o ekofuturizmu i spekulativnim budućnostima.

Nove vizije obuhvaćaju širok raspon novonastalih tema, pitanja i posljedica, te se naglašava njihov globalni utjecaj na umjetnički i društveno-politički kontekst. Prirodna i ljudska staništa ugrožena su ovom ozbiljnom klimatskom i ekološkom krizom.

Radi se o novoj paradigmi, na koju konvencionalni futuristički koncepti nisu primjenjivi. Kao rezultat toga, projekti koji sudjeluju u Artupunkturi uključuju radikalne imaginacije, kozmofonični performans, različite inteligencije, subverzivne prakse, ekonomski odrast i pravdu svih životnih vrsta.

  / Foto: PR / Boška i Krešo

Ekosustavi grada uključuju istraživanje prirode u urbanom kontekstu i razumijevanje života zajednica kojima su potrebne nove perspektive i kultura koja je dostupna svima kao ljudsko pravo.

Projekti koji su dijelom Artupunkture pokazuju da lokalne zajednice mogu imati kulturnu infrastrukturu koja pruža skrb, inkluzivnost i gostoprimstvo. Ove umjetničke inicijative dokazuju da zajednica nije samo ljudska zajednica, već zajednica svih živih bića na Zemlji.

Ove je godine Artupunktura mjesto susreta brojnih projekata koje vode različite institucije, organizacije i kolektivi, u kojima sudjeluju brojni umjetnici i mnoštvo umjetničkih cjelina.

Kopirati
Drag cursor here to close