Skupo

Ne možete priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj - što je alternativa?

Da bi tročlana obitelj u BiH provela sedam dana u apartmanima u Makarskoj, morat će, samo za noćenje, bez hrane, platiti u prosjeku oko 1.000 EUR
Gospodarstvo / Turizam | 05. 05. 2024. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počinju pripreme za ljetovanje ove godine. Mnoge obitelji u BiH pokušavaju naći najpovoljnije aranžmane kako bi sebi priuštili ljetni odmor. Nezaobilazna lokacija je Jadranska obala u Hrvatskoj. Godinama unazad se priča o visokim cijenama na hrvatskoj obali, što je mnoge Bosance i Hercegovce odvratilo od susjeda, te su počeli tražiti alternativu za ljetni godišnji odmor, piše Forbes

Obitelj Marinović iz Makarske godinama izdaje apartmane za turiste i vrlo dobro se sjećaju turista iz BiH.

Super gosti

"Nekada ih je tijekom ljeta bilo na tisuće. To su super gosti. Zarađivali smo novce. A danas, danas ih nema ne približno. Rijetki su turisti iz Bosne. Tu su sada Mađari, Italijani, Česi. Oni koji sebi mogu priuštiti skupo ljetovanje jer su cijene osnovnih životnih namirnica ogromne".

Dodaju kako građani BiH ne dolaze jer ne mogu sebi priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj. Ako u prosjeku provedu sedam dana na moru, tročlanoj obitelji će trebati minimum 2.000 KM. Ako je prosječna neto plaća u BiH prema podacima Agencije za statistiku BiH 1.338 KM, a potršačka korpa za mjesec siječanj 2024. iznosila 2.895 KM (podaci Saveza samostalnih sindikata BiH), onda je računica jasna. Odlazak u Hrvatsku na more ne može sebi priuštiti većina građana BiH.

Da bi tročlana obitelj u BiH provela sedam dana u apartmanima u Makarskoj, morat će, samo za noćenje, bez hrane, platiti u prosjeku oko 1.000 EUR ili skoro 2.000 KM u srpnju mjesecu. Ako uz to dodamo hranu, odlazak na izlete ili jednostavno ručak u nekom od restorana, to postaje nepodnošljivo za novčanik obitelji koja prima prosječnu plaću u BiH.

Alternativa?

Kao primjer: Da bi pojeli dvije pize, Margarite, popili espreso kafu i pojeli tanjir tjestenine, olakšat će vaš novčanik za 50 eura. U pitanju su cijene u Makarskoj.

Alternativa? BiH ima more, planine, rijeke… Cijene? Prihvatljive!

Za isti vremenski period u srpnju mjesecu, ako se odlučite za jedini bh. grad na moru, Neum, platit će te oko 560 EUR, ili 1.110 KM, što je duplo jeftinije. Isto tako, postoje povoljni aranžmani u Hercegovini, uz rafting ture i izletišta i planinarnje gdje možete provesti sjajan odmor sa obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close