Godina za pamćenje

Krešić za Bljesak: Neum je imao fantastičnu sezonu; najveći problem radna snaga

''Najbolji radnik je domaći radnik, ali bojim se da tih radnika nema više u BiH, da su oni otišli preko granice’’, ističe Krešić.
Gospodarstvo / Turizam | 23. 10. 2023. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetna turistička sezona u Neumu bila je fantastična, kažu preliminarne brojke, prema kojima je ostvaren rekord po prihodima od turizma u jedinom bh. gradu na moru.

Direktor prodaje i marketinga hotela ''Sunce'' i predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Davor Krešić kaže za Bljesak.info da je sezona bila bolja od prošlogodišnje.

‘’O brojkama možemo govoriti jedino po pitanju pojedinačnih hotela jer generalne brojke mi nemamo zato što se statistika ne vodi kako bi se trebala voditi. Međutim, iz onoga što znamo, imali smo dosta uspješnu sezonu, bolju od prošlogodišnje, veći je broj noćenja i veći je prihod, ali s druge strane puno su veći troškovi’’, ističe Krešić.

Rast cijena nije utjecao na posjete

Iako su cijene porasle do 20%, to nije utjecalo na prodaju aranžmana i posjete.

‘’Rast cijena je bio realan, nama su svi inputi u hotelu enormno porasli, plaće radnicima su porasle za 20 do 30%, tako da je rast cijena od 10 do 15% bio neminovan, ali nije utjecao na sezonu’’, govori Krešić i dodaje:

‘’Cijene su porasle 30 do 40 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ona po noćenjima još nije dosegnuta, međutim po prihodima jeste. Na kraju, računa se prihod, a ne broj noćenja, tako da možemo reći da ta 2019. godina više nije pandan rekordne’’, dodaje naš sugovornik.

Foto: Bljesak.info / Davor Krešić

Zanimalo nas je što je to što je dovelo do velikog ‘’booma’’ i velikog broja posjeta ove godine.

Korona pomogla turizam

‘’Prvenstveno, bile su dvije godine korone, pomalo se to počelo prošle godine vraćati, a ove godine su se ta tržišta EU u potpunostu otvorila. Mi ovdje u pred i pod sezoni imamo uglavnom seniore i razvijen je grupni turizam. Umirovljenici u EU su za vrijeme korone primali mirovinu, dvije godine nisu putovali, a zaželjeli su se putovanja, uz to kongresni turizam je bio zaključan, pa su se i oni zaželjeli organizacije svojih evenata, tako da možemo kazati da su pred i pod sezona bili odlični, špica sezone se standardno napuni sama po sebi, jesen je također odlična…’’, analizira Krešić.

Gosti, kada je u pitanju hotelski smještaj, stižu u najvećem broju slučajeva iz središnje, zapadne i sjeverne Europe.

Gosti iz cijele EU

‘’Najveći broj gostiju u hotelima je iz Francuske, Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke... imamo čak dosta gostiju iz zemalja Beneluxa, imamo dosta serijala iz Danske i skandinavskih zemalja, šaroliko društvo je, ali 90% su prevladavaju gosti iz EU. S druge strane, prema neslužbenim brojkama, u privatnom smještaju je 90% domaćih gostiju i dijaspore’’, ističe Krešić.

Najveći problem je, kaže nam, radna snaga.

Borba za radnike

‘’Sa radnom snagom se borimo već nekoliko godina i već gledamo što ćemo po tom pitanju za sljedeću sezonu, jer moramo odmah reagirati. Najbolji radnik je domaći radnik, ali bojim se da tih radnika nema više u BiH, da su oni otišli preko granice’’, ističe direktor prodaje i marketinga hotela ''Sunce'' i predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

Foto: Bljesak.info / Neum

Zanimalo nas je u kojoj je fazi osnivanje i rad Turističke zajednice Neum.

Turistička zajednica zakasnila

‘’Turistička zajednica Neum nije formirana, nije aktivna, nije u funkciji, odabrana su neka tijela, ali stanje je kao da ne postoji. Bojim se da je već kasno za sljedeću sezonu jer Turistička zajednica, da bi planirala aktivnosti, trebala je to početi prije pola godine za 6-10 mjeseci unazad za sljedeću sezonu. Niti je formirana, niti je donesen budžet i kako rekoh, bojim se da od toga nema ništa ni za sljedeću sezonu’’, kaže nam ovaj iskusni turistički djelatnik.

Pohvalio je aktivnosti Turističkog klastera Hercegovina.

Foto: Bljesak.info / Neum

‘’Turističkli klaster Hercegovina je dosta aktivan, rade zanimljive i korisne i stvari, a mi iz Neuma smo malo isključeni iz tih aktivnosti, što našom, što njihovom krivicom, ali je pohvalno da su tu i da nešto rade’’, dodaje.

Očekuju više od Zračne luke Mostar

On, ali i ostali turistički djelatnici, očekuju da Zračna luka Mostar poboljša svoje poslovanje kako bi pomogla turizmu.

‘’Zračna luka Mostar otvara mogućnost dogovaranja charter letova sa potencijalnih tržišta koji bi mogli biti naši potencijalni gosti. Međutim, nijedan partner neće ulaziti u tu priču, ako nije siguran da će se to izrealizirati, tj. ako nema sigurnost da će ta zračna luka funkcionirati. Uložiti sredstva u charter let, pa za pola godine da bude da zračna luka ne može to operativno odraditi, nijedan zbiljan partner se neće s tim igrati. Treba ozbiljnije poraditi na samom poslovanju zračne luke, da postane sigurna za velike tour operatore, pa onda možemo govoriti o većem obimu posla. Svakako je pohvalno da netko i nešto leti u Mostar, pa ako ništa i ta linija za Zagreb’’, stava je Krešić.

Priprema za 2024.

Aktualna turistička sezona je gotova, pripreme za sljedeću već su krenule, pa nas je zanimalo što se u Neumu radi na tom polju.

‘’Većina hotela sa 1.11. zatvara, dio hotela će ostati otvoren, ali to su manji hoteli koji nemaju velike troškove poslovanja, a oni će raditi i doček nove godine i biti otvoreni do početka siječnja. Mii sad već radimo na prodaji kapaciteta za sljedeću godinu, idu nam sajmovi, ugovaranje sa partnerima, očekujemo vrlo dobru sezonu i mislim da će nam najveći problem biti radna snaga, a što se tiče samog posla i potražnje za destinacijom ona je prisutna i sigurno će biti sve veća i veća u sljedećim godinama’’, zaključio je u razgovoru za Bljesak.info direktor prodaje i marketinga hotela ''Sunce'' i predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Davor Krešić

Kopirati
Drag cursor here to close