Divna Budimpešta

Mjesto koje ljubitelji umjetnosti ne smiju zaobići

"Ono što je Prado u Madridu, Louvre u Parizu, Ermitaž u St. Petersburgu ili Nacionalna galerija u Londonu, to je Muzej lijepih umjetnosti u Budimpešti".
Gospodarstvo / Turizam | 04. 07. 2022. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budimpešta svojim posjetiteljima zaista ima štošta za ponuditi. Bilo da u grad dolazite na jednodnevni izlet, ili ste ovdje nekoliko dana – neće vam ponestati atrakcija. Svake godine otvaraju se novi muzeji i galerije, a postojeći muzeju nadograđuju svoje izložbe i ponudu.

Jedan od muzeja u Budimpešti koji ne bi smjeli zaobići je i Muzej lijepih umjetnosti smješten u samom centru grada, piše Punkufer

"Ono što je Prado u Madridu, Louvre u Parizu, Ermitaž u St. Petersburgu ili Nacionalna galerija u Londonu, to je Muzej lijepih umjetnosti u Budimpešti".

Od antičke do suvremene umjetnosti

Tako stoji na službenoj stranici turističke zajednice Mađarske. U muzeju su izložena značajna djela od antičke do suvremene umjetnosti. Povremene i stalne izložbe muzeja su podjednako omiljene. Zgrada muzeja nalazi se pored najvećeg parka u Budimpešti, zoološkog vrta i termalne kupelji Széchenyi te Trga heroja koji se nalazi na popisu svjetske baštine.

Prije ulaska u muzej, zastanite i uživajte u impresivnom Trgu heroja. Nakon što uđete u muzej, možete krenuti do najpoznatijeg eksponata. Jedan od vrhunaca kolekcije starih majstora je Rafaelova Madonna.

Video: Wonders of Hungary: Museum of Fine Arts, Budapest

Rafael, talijanski slikar i graditelj, uz Leonarda da Vincija i Michelangela najznačajniji je predstavnik visoke renesanse. Pogledajte i Sassettovog svetog Tomu Akvinskog. Taj je talijanski slikar poznat po oltarnim slikama s idealiziranim likom Majke Božje i narativne kompozicije s prizorima iz života svetaca.

U Muzeju ćete naći izložbe koje predstavljaju kulture i umjetničke pokrete koji se protežu od klasičnih i renesansnih stilova do gotike, austrijskog baroka, kao i mnoštvo brončanih minijatura koje dolaze iz srednjovjekovne Njemačke, Nizozemske i Francuske.

Među remek djelima pronaći ćete čak i (potencijalno) Da Vincijevog Konja i jahača u pčelinjem vosku, koji se pripisuje se talijanskom majstoru, iako je povijest obavijena velom misterije. Jedan od poznatijih remek djela je statueta Isusa koji nosi križ talijanskog arhitekta Guglielma della Porte.

Raskoš umjetnosti 

Egipatski artefakti pristizali su u muzej godinama i danas tvori opsežnu zbirku. Interaktivna izložba posjetitelje vodi kroz glavne aspekte egipatskog života – od svakodnevice do smrti. Predmeti koji su pronađeni u grobnicama, namijenjeni kako bi pokojnicima olakšali prelazak u drugi svijet neke su od zanimljivosti koje možete razgledati.

Također, ondje možete zasvirati na drevnom instrumentu poznatom kao sistrum, ili naučiti nešto o amajlijama te se upoznati s jedim od najstarijih sustava pisanja.

Fascinira i romanička dvorana koja se neko vrijeme koristila kao skladište jer je pretrpjela veliku štetu u Drugom svjetskom ratu. Lijepi murali, stupovi, grifoni i zmajevi dominraju prostorom. U renesansnoj dvorani

Murrali, stupovi, grifoni i zmajevi dominiraju prostorom, a dalje, renesansna dvorana nudi više od 85 freski i impresivnom zbirkom venecijanskih bunara. U svakom slučaju, Muzej lijepih umjetnosti ima štošta za ponuditi.

Kopirati
Drag cursor here to close