Grad nogometa i karnevala

Je li Rio de Janeiro greškom dobio svoje ime?

Kada su portugalski istraživači u siječnju 1502. stigli u zaljev Guanabara, mjesto budućeg grada, poetično ime Rio de Janeiro ("Siječanjska rijeka") odabrali su možda greškom, misleći da se nalaze na rijeci a ne na oceanu.
Gospodarstvo / Turizam | 01. 03. 2024. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 1. ožujka 1565. godine portugalski moreplovac Estácio de Sá osnovao je grad São Sebastião do Rio de Janeiro.

Neki povijesničari su mišljenja da je Rio de Janeiro naziv ("Siječanjska rijeka") dobio greškom.

Naime, 20. siječnja 1502. godine, portugalski istraživači predvođeni Gasparom de Lemosom stigli su u zaljev Guanabara, mjesto budućeg grada. Prema legendi, poetično ime Rio de Janeiro ("Siječanjska rijeka") odabrali su greškom, misleći da se nalaze na rijeci a ne na oceanu.

Međutim, većinom povjesničari ipak smatraju da bi se takav kiks teško mogao potkrasti iskusnim moreplovcima: većina stručnjaka tvrdi da se riječ 'rio' u to vrijeme nije koristila samo za rijeke, nego za sve veće vodene površine koje ulaze u kopno.

Danas su simboli grada nogomet, plaže, karneval, sunce, samba, seks, ulični lopovi, favele, droga, ljepotice - sve navedene asocijacije drže vodu: Rio de Janeiro grad je snažnih kontrasta. 

Video: Rio de Janeiro, Brazil 

Zašto ih nazivaju kariokama?

Lokalni naziv "carioca" dolazi iz izumrlog jezika tupi, kojim su se koristili prastanovnici zemlje. Neobične građevine koje su portugalski kolonizatori podizali na njihovoj djedovini nazivali su Kari’Oka, što znači "kuća bijelog čovjeka".

U Riju je 18. srpnja 1841. godine održana carska krunidba Pedra II. od Brazila, drugog i posljednjeg cara u brazilskoj povijesti. Zanimljivo, Pedro je u tom trenutku imao samo petnaest godina, no bio je zakonski proglašen punoljetnim i sposobnim za vladanje.

Pedro II., inače potomak dinastije Habsburg-Lotharingien, je Brazilom vladao do 1889. godine, kad je u toj državi ukinuta monarhija i proglašena republika.

Život u Riju ponekad je težak, pogotovo za one u favelama, ali mnogima je lakše kad čovjek zna da nad gradom bdije božanski sin! Impozantni kip Krista Otkupitelja ("O Cristo Redentor") jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija. 

Video: MAS QUE NADA - Sergio Mendez and Brazil 66

Kako je sagrađen kip Krista Otkupitelja

Od nacionalnog parka Tijuca, umjetno stvorene površine na kojoj su se u prošlosti uzgajali šećer i kava, vlakić vozi do vrha brda Corcovado, gdje vas, na nadmorskoj visini od 709 metara, čeka On.

S rukama raširenim u pozi koja zaziva milost nebeskog oca, uzdiže se 30 metara visok i 700 tona težak Isusov kip, izgrađen od armiranog betona i steatita.

Napravljen je 1926. u Francuskoj te u dijelovima prevezen u Brazil, a pet godina kasnije svečano je predstavljena javnosti.

Od brojnih duša čiji su trud i stvaralačka snaga utkani u veličanstveni pothvat u prvom redu valja spomenuti inženjera Heitora da Silva Costu, autora projekta, umjetnika Carlosa Oswalda, autora konačnog dizajna spomenika te, dakako, velikoga francuskog kipara Paula Landowskog, izvršitelja radova.

Njihovo djelo nagrađeno je 2007. godine, kad je proglašeno je za jedno od novih sedam svjetskih čuda.

Karneval u Riju - najveća zabava na svijetu

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula za karneval u Riju, koji se održava od davne 1723. godine.

Maior festa do mundo ("najveći tulum na svijetu"), kako ga opisuju lokalci, traje četiri dana u veljači: počinje u subotu, kad gradonačelnik simbolički predaje ključeve grada karnevalskoj maskoti Kralju Momi, završava na "debeli utorak", a datumi se mijenjaju svake godine.

Posjetitelje najviše privlači natjecanje u plesanju sambe. Pogled na razgolićene plesačice ukrašene šarenim perjem i blještavim šljokicama, koje se neumorno izvijaju u brzom ritmu, prizor je koji se zauvijek pamti.

Isplati se vidjeti i skupine raskošno kostimiranih ljudi, koje kroz stadion "Sambadrom" provoze posebno dizajnirana kola. 

Video: Watch: Rio Carnival

Na najrazvikanijoj gradskoj plaži, Copacabani, tradicionalno se dočekuje Nova godina – uz spektakularan vatromet (zadnjih godina pirotehnika se, zbog sigurnosti, ispaljuje iz čamaca).

Na njoj je 1994. održan najveći koncert svih vremena: Rod Stewart je zapjevao pred razgaljenom masom od tri i pol milijuna ljudi!

Maracana - majka svih stadiona

Ono po čemu je Rio najpoznatiji jest Maracanã, jedan od najvećih i najljepših stadiona svijeta.

Izgrađena je kako bi se na njoj održalo Svjetsko nogometno prvenstvo davne 1950. a najveći sportski događaj ugostila je i šezdeset četiri godine kasnije.

Na čuvenom stadionu pjevale su zvijezde poput Franka Sinatre, Tine Turner, Paula McCartneya, Stinga i Madonne, a na njemu je papa Ivan Pavao II. svojedobno održao misu kojoj je prisustvovao rekordan broj vjernika! 

Video: Top 10 Places To Visit in Brazil - Travel Guide

Novi glavni grad

Glavni gradom Brazila Rio de Janeiro je bio tijekom stotinu trideset osam godina, odnosno od proglašenja neovisnosti 1822. To je prestao biti 21. travnja 1960. godine, kad ta čast prelazi na novosagrađenu Brasíliju.

Ondje je, naime, preneseno sjedište državnih vlasti. Brasília je nastala kao planski sagrađen grad na području nekadašnje prašume.

Izgrađena je za manje od četiri godine, u doba brazilskog predsjednika Juscelina Kubitscheka, koji je dijelom bio češkog podrijetla.

(Izvor: Povijest.hr)

Kopirati
Drag cursor here to close