Povijest, hrana, zabava...

Hrvatski magazin za 'girls trip' preporuča Mostar: "Nudi štošta za istražiti"

Stari most izgrađen je u 16. stoljeću i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Vjerujemo kako će vas njegova ljepota namamiti da ga 'uhvatite' objektivom.
Gospodarstvo / Turizam | 04. 03. 2023. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putovanje s prijateljicama ultimativni je #friendshipgoals. Sve one drage žene s kojima dijelite najbolje priče i tajne sigurno su idealno društvo za ostvarenje maštanja o mjestima koja imaju sve ono što vas zanima i privlači.

Treba li vam odmor i razlog za potpuni odmak od svakodnevice, organizirajte svoje prijateljice i uputite se na mjesto za koje ste sigurne da će svakoj od vas odgovarati. Upoznaju li vam se novi ljudi i zabavlja li vam se po najpopularnijim klubovima, za to nema boljeg okruženja od vaših prijateljica, piše Journal

Želite li osjetiti slobodu, adrenalin i disati punim plućima, onda je opet sve to najbolje raditi s ekipom koja vas najbolje poznaje.

Kako organizirati izlet s prijateljicama? Prvo razmislite koja je opcija idealna za vas. Jesu li to spa tretmani, avanturistički izleti, shopping invazija, gastro ili kulturna tura po muzejima i galerijama ili partijanje do jutra. Sve se može brzo i lako dogovoriti uz vrckavi razgovor u prijateljskom okruženju.

Piran 

Kad ste odlučili na kakav tip izleta želite otići, vrijeme je da odaberete destinaciju. Kako bismo vam olakšali odluku, u nastavku donosimo tri prijedloga za nezaboravno putovanje s frendicama koje možete početi planirati već sada.

Prvi na popisu našao nam se slovenski gradić Piran do kojeg vam treba oko 3 sata vožnje ako krećete iz Zagreba. Slikoviti je to obalni gradić smješten u jugozapadnoj Sloveniji, uz Jadransko more, a poznat po svojim uskim uličicama, povijesnoj arhitekturi i prekrasnom pogledu na more. Grad ima bogatu kulturnu baštinu jer je kroz svoju povijest bio pod utjecajem raznih kultura, uključujući venecijansku i austrijsku.

Jedna od najistaknutijih znamenitosti Pirana svakako jest Tartinijev trg, koji je ime dobio po slavnom violinistu i skladatelju Giuseppeu Tartiniju, rođenom u Piranu u 18. stoljeću. Trg je okružen prekrasnom baroknom i gotičkom arhitekturom i popularno je okupljalište mještana i turista. Sjajno je to mjesto na kojem se možete opustiti uz šalicu kave i uživati u razgovorima s prijateljicama.

Nakon što predahnete svakako svratite do Gradskih zidina koje datiraju iz 7. stoljeća i odličan su izbor za istraživanje povijesti grada. Osim toga, ovdje ćete sigurno ‘okinuti’ odlične fotke za uspomenu jer s njih se pruža spektakularan pogled na more i okolni krajolik.

Kad smo kod fotografija, kuće u venecijanskom stilu najfotografiranije su građevine u Piranu. Ova prekrasna kuća u gotičkom stilu izgrađena je u 15. stoljeću i poznata je po svojoj prekrasnoj arhitekturi i ukrašenom balkonu.

Nakon cjelodnevnog razgledavanja, sigurno ćete ogladnjeti. Piran je poznat i po morskoj kuhinji, s jelima od svježe ribe i drugih morskih plodova.

Mostar 

Ako ste spremne putovati malo duže, zaputite se u susjednu nam Bosnu i Hercegovinu i istražite prirodne ljepote Mostara. Smješten u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, na obalama rijeke Neretve, ovaj grad nudi štošta za istražiti, piše Journal

Mostar ima bogatu povijest i poznat je po svom kultnom mostu iz otomanskog doba. Stari most izgrađen je u 16. stoljeću i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Vjerujemo kako će vas njegova ljepota namamiti da ga 'uhvatite' objektivom.

Foto: Bljesak.info / Turisti ispod Starog mosta 

Nakon toga, prošećite do povijesnog Starog grada koji se odlikuje tradicionalnom arhitekturom u otomanskom stilu, uskim popločanim ulicama i živahnom bazaru s mnoštvo trgovina i kafića.

Osim Starog mosta i povijesnog dijela grada, želite li doživjeti predivan pogled na grad, uputite se u Koski Mehmed-pašinu džamiju. Ova povijesna džamija izgrađena je u 17. stoljeću, a osim impresivne arhitekture i unutrašnjosti, svojim posjetiteljima nudi spektakularan panoramski pogled sa svog minareta.

A da ne spominjemo kako ćete ovdje isprobati najbolji burek, ćevape, kavu ili čaj.

Grožnjan

Ako želite istražiti ljepote Hrvatske, nema boljeg odabira od Istre koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Što zbog kulture, tradicije i gastronomije, što zbog mora i arhitekture.

Grožnjan je mali gradić u Istri poznat po svojoj srednjovjekovnoj arhitekturi, slikovitim ulicama i umjetničkoj zajednici. Prošećite i istražite bogatu povijest i arhitekturu Starog grada. Sigurni smo kako će vas njegove šarmantne uličice, kamene kuće odvesti u jednu drugu dimenziju.

Bio bi grijeh da kada ste u Istri ne kušate tradicionalne domaće proizvode. Organizirajte degustacijsku turu. Ipak je Istra poznata po visokokvalitetnom maslinovom ulju i vinu. Posjetite jednog od lokalnih proizvođača maslinovog ulja i kušajte različite sorte ulja. Isto tako, Grožnjan ima nekoliko vinarija u kojima možete kušati i kupiti domaća vina, a neke vinarije također nude obilaske svojih vinograda i proizvodnih pogona.

Nedaleko Grožnjana smjestio se Motovun, najpoznatiji istarski srednjovjekovni gradić. Ljeti postaje centar filmskog svijeta zahvaljujući Motovun Film Festivalu, a domaćin je i mnogim drugim manifestacijama i događanjima koji su dodatni motiv za posjetiti ga. Njegovo kulturno nasljeđe, prirodne znamenitosti i uživanje u autohtonim delicijama i vinu samo su neki od razloga zašto je odlazak u Motovun u bilo koje doba godine super ideja.

Da bi vaše putovanje s frendicama bilo još bolje, najbolje da organizirate roadtrip. Auto će vam olakšati kretanje po svim lokacijama koje planirate obići, a tijekom puta možete voditi kvalitetne razgovore u najboljem društvu. U pauzama od vožnje uživajte u putnim zalogajima i kavi, a ako skrenete s glavne ceste, upoznat ćete i neke skrivene lokacije i mjesta koja imaju poseban šarm.

Kopirati
Drag cursor here to close