Divna Una

Hrvati očarani: Vodopad u BiH koji oduzima dah

Osim prirodnih ljepota dodatnu vrijednost ima i u arheološkim nalazištima, ostacima brojnih utvrda i srednjovjekovnih gradova poput kule Klišević, osmanske utvrde Havala te gradova kao što su Orašac, Ostrovica i Rmanj.
Gospodarstvo / Turizam | 17. 10. 2022. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Una! Una!'', vikali su rimski vojnici kad su po dolasku na ovo područje ugledali ljepotu rijeke. Barem tako govori legenda. Una znači jedna, jedina, jedinstvena – i taj naziv u potpunosti opravdava.

Jedan dio Nacionalnog parka i rijeke Une ističe se svojom ljepotom. Riječ je o Štrbačkom buku, vodopadu (tj. nizu vodopada) na oko 300 m nadmorske visine, dok je sam visok 24,5 metara.

Štrbački buk

Predstavlja najviši i prema mnogima najljepši vodopad u Nacionalnom parku Una. Niz njega se obrušavaju slapovi i vodopadi rijeke Une gradeći sedrene tvorevine, piše Punkufer

Moć slapova može se osjetiti u buci i kapljicama koje pršte na sve strane, što dobro dođe kao osvježenje u vrućim ljetnim danima. Ne čudi što je upravo Štrbački buk jedna od najposjećenijih točaka Nacionalnog parka, uz Martin Brod i Kulen Vakuf.

Edukativne ploče prate staze parka, uz njih posjetioci mogu naučiti više od prirodnim ljepotama i kulturno-povijesnoj baštini ovoga područja.

Za ljubitelje adrenalina postoji i mogućnost raftinga. Za razliku od nekih mirnijih rijeka, rafting na Uni, tj. Štrbačkom buku pošteno će vas zabaviti i izmoriti. Bez brige, umor ćete utažiti dobrom pastrvom i domaćim krumpirom, piše Punkufer

Una je kaskadna rijeka neobuzdane naravi i smaragdne boje na kojoj možete vidjeti slapove, riječne otoke, kaskade i bukove. Najveća je prirodna vrijednost po kojoj je nacionalni park i dobio ime, a izvire u hrvatskom selu Donja Suvaja.

Utvrde i gradovi

Osim prirodnih ljepota dodatnu vrijednost ima i u arheološkim nalazištima, ostacima brojnih utvrda i srednjovjekovnih gradova poput kule Klišević, osmanske utvrde Havala te gradova kao što su Orašac, Ostrovica i Rmanj.

Početkom 20. stoljeća na obali su se nalazili unski mlinovi nalik sojenicama, drvenim kućama nad vodom. U takvim sojenicama živjeli su pripadnici plemena Japodi koje je naseljavalo ovo područje, a danas je ''njima u čast'' ovdje i prekrasan turistički centar Japodski otoci.

Do Nacionalnog parka Una najlakše ćete doći preko graničnog prijelaza Užljebić – namijenjen je samo za putnički promet, nema mnogo gužve i nalazi se svega 3 km od ulaza 6 (Lohovo).

Dolazite li s južne strane (npr. Dalmacije), najbliži granični prijelaz je Strmica.

S obzirom na to da je riječ o jednoj od najljepših prirodnih atrakcija u BiH, bilo bi šteta ne svjedočiti mu na jednom od ljetnih izleta.

Pogotovo jer ulaznica košta samo 7 maraka, dakle manje od 30 kuna.

Kopirati
Drag cursor here to close