Oporavak

Turisti se vraćaju u Hercegovinu

U 2023. godini očekuje se nastavak rasta financijskih i fizičkih pokazatelja turizma, čemu u prilog idu i dobre rane najave sa stranih tržišta, a odnose se na cijelu regiju.
Gospodarstvo / Turizam | 07. 01. 2023. u 10:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) u prošloj je godini zabilježila značajan oporavak turizma nakon dvije pandemijske godine. Broj turista u prvih devet mjeseci bio je za 60 posto veći nego u istom razdoblju godinu dana ranije, broj noćenja veći za 57 posto, a uspješnom sezonom zadovoljni su i iznajmljivači.

Turistička zajednica HNŽ-a podatke o turističkim pokazateljima za cijelu 2020. godinu još uvijek nema, a prema informacijama Federalnog zavoda za statistiku u HNŽ-u je u razdoblju od siječnja do rujna 2022. godine boravilo ukupno 166.129 turista koji su ostvarili 403.614 noćenja.

''Međutim, broj turista za razdoblje od siječnja do rujna 2022. godine je 63 posto od rekordnog broja turista za isto razdoblje u 2019. godini, a broj noćenja za isto razdoblje je 79 posto od broja turista u 2019. godini, što pokazuje da smo imali značajan oporavak turizma nakon dvije pandemijske godine'', ocijenio je u razgovoru za Fenu Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNŽ-a.

Dodao je kako su strani gosti u HNŽ-u u prvih devet mjeseci 2022. godini ostvarili 247.908 noćenja, što je za 233 posto više nego 2021. godine za isto razdoblje.

Foto: PR / Turisti u Mostaru

Pritom je napomenuo kako to iznosi 58 posto od ostvarenih noćenja stranih turista rekordne, predpandemijske 2019. godine.

HNŽ-u su najviše posjećivali turisti iz zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija,) zatim iz Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, te iz zemalja EU-a (Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska).

Upitan o ostvarenim prihodima od turizma u prošloj godini, Bašić je kazao kako ne raspolažu s tim podacima.  

''Turistička zajednica HNŽ-a ne raspolaže s podacima ostvarenih prihoda naših smještajno-ugostiteljskih objekata, ali smo sigurni da su vlasnici tih objekata puno zadovoljniji nakon uspješne sezone nego što su bili prethodne dvije godine. Ostvareni prihodi su sigurno veći i zbog porasta cijena turističkih usluga uslijed jake 'oslobođene' turističke potražnje nakon dvije godine pandemijskog zastoja te inflacije i porasta svih cijena i troškova, posebno energenata'', ocjenjuje Bašić.

Novogodišnji praznici i Advent u Mostaru 

Kada su u pitanju novogodišnji praznici i manifestacija Advent u Mostaru, napominje da su smještajni kapaciteti u Mostaru u te dane bili popunjeni oko 85 posto.

''Organizacija dočeka Nove 2023. godine na otvorenom u Mostaru, lijepo vrijeme kao i bogatstvo kulturnog sadržaja na manifestaciji Advent, sigurno su doprinijeli da za vrijeme novogodišnjih praznika imamo značajan broj domaćih turista kao i posjetitelja iz zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Crna Gora) kao i iz drugih zemalja, tako da su smještajni kapaciteti u Mostaru u te dane bili popunjeni oko 85 posto'', kaže Bašić.

U 2023. nastavak rasta 

U 2023. godini očekuje se nastavak rasta financijskih i fizičkih pokazatelja turizma, čemu u prilog idu i dobre rane najave sa stranih tržišta, a odnose se na  cijelu regiju.

''Mi se nadamo, s obzirom na prošlogodišnju uspješnu sezonu, da ćemo i 2023. godine imati porast broja dolazaka i broja noćenja turista, naročito stranih. Taj postotak povećanja će biti dvocifren, najmanje 10 posto'', ističe Bašić i dodaje da će ove i narednih godina ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu biti plus za turistička kretanja ne samo u Hrvatskoj nego i u BiH jer time, kaže, "postajemo još dostupniji i otvoreniji za najvažnija emitivna tržišta, europska, posebno cestovnim pravcima".

Zabrinutost hotelijera 

Dalje naglašava kako hotelijere i vlasnike drugih smještajnih kapaciteta u HNŽ-u, kao i ostale poduzetnike, brine neizvjesnost oko globalnih događanja u 2023., veliki porast cijena i svih troškova, posebno energenata.

Inače, turisti su u prošloj, kao i ranijih godina, u HNŽ- najviše posjećivali Mostar sa starom gradskom jezgrom, spomenicima i muzejima, Blagaj s čuvenim Vrelom Bune i tekijom, marijansko svetište Međugorje, zatim Počitelj, Stolac, Čapljinu, parkove prirode Hutovo blato i Blidinje, pećinu Vjetrenica i naravno Neum kao kupališnu destinaciju. U Konjicu se pak najviše posjećuje Atomsko raketno sklonište, a u Jablanici Muzej Bitke za ranjenike.

Turistička zajednica HNŽ-a krajem 2022. godini završila je i dva projekta u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020.

Prvi projekat je s akronimom WRECKS4ALL i punim nazivom "Zaštita podvodne baštine kroz njenu digitalizaciju i valorizaciju kao nove turističke ponude", a drugi "Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode", vrijednosti od cca 253.000,00 eura.

Osim navedenih, Turistička zajednica HNŽ-a lani je završila s implementacijom projekta u okviru MED programa "Osnaži Mediteran za SMART turizam" s trajanjem od 34 mjeseca i proračunom od 35.000,00 eura.

''Što se tiče 2023. godine i novih projekata, očekuje se otvaranje novog poziva u okviru programa prekogranične suradnje HR-BiH-MNG gdje će Turistička zajednica aplicirati s projektima koji će se najviše odnositi na rekonstrukciju i valorizaciju kulturno-povijesnog nasljeđa u HNŽ-u'', kazao je na kraju Bašić.

Kopirati
Drag cursor here to close