Šetnja gradom

FOTO Ponuda mostarskog Starog grada: Limunada za 5 KM, mamac skakača i igra smeća

Skakač baca mamac skidajući se i penjući se na ogradu, ali nema baš zainteresiranih da plate skok. Neki se raspituju za vožnju čamcem…
Gospodarstvo / Turizam | 17. 03. 2024. u 17:27 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne kupuju stranci. Kupuju uglavnom ovi naši koji su otišli vani pa žele imati nešto'', kaže nam prodavač akvarela s motivima Starog mosta koji je iskoristio priliku za razgovor nakon što smo zastali pred njegovim prostorom u mostarskom Starom gradu.

Nakon što smo se osvježili limunadom od 5 KM, osunčanu nedjelju iskoristili smo za šetnju Starim gradom gdje smo se na trenutke morali probijati kroz skupine turista koji su komentirali Mostar i sunce dalmatinskim naglaskom, na poljskom i, naravno, s naglascima sa sjevera zemlje. Mostarci su, čini se, nedjeljno prijepodne prepustili gostima.

Bljesak.info / Limunada od 5 KM

Među suvenirima, opet oči ''bodu'' metci i rukotvorine od metaka koje prilično kvare nečiji trud da oslika mostarske motive na obrađenom kamenju. U ponekim suvenirnicama je živo i vrše se posljednje pripreme za sezonu, dok smo u jednoj zatekli vlasnika kako doslovno – spava. Ili je iza njega burna noć ili je popustio pred dosadom. Nismo pitali.

Osmijehe djevojaka koje letcima mame goste da baš kod njih probaju hranu prekida zvuk alatke koja pila nekakvo željezo i molba prosjakinje, kod koje je teško utvrditi je li joj u naručju dijete ili tek nekakav smotuljak robe, da joj se udijeli nešto za hranu. Ništa od toga ne može probuditi psa lutalicu koji se ne da omesti u spavanju.

Bljesak.info / Više znakova u jednom

Skakač baca mamac skidajući se i penjući se na ogradu, ali nema baš zainteresiranih da plate skok. Neki se raspituju za vožnju čamcem Neretvom pod Mostom. No, većina ipak prolazi i traži mjesto za kavu ili kakav zalogaj.

Od sunca se ne može baš gledati u nebo, a tko se usudi zapet će mu za oko najlonska vrećica koja kao da izaziva one što se spremaju za sezonu da nije sve u štandovima. Puno toga je i u čistoći.

Bljesak.info / Smeće

U to se kraj Radobolje, uz hotel s tisuću upitnika, čuje glas koji kaže kako ''ovaj zvuk vode baš odmara''. Natjera nas to da pogledamo u rijeku. Tamo se pak s valovima igra smeće. Nije to baš neka dobrodošlica osim ako će turistima netko govoriti da trebaju slušati, a ne gledati. O mirisima ćemo kad upeče mostarski ćelopek.

Kopirati
Drag cursor here to close