Lista

EU ažurirala listu: Preporučeno postupno ukidanje ograničenja za državljane Srbije i BiH

To ne dovodi u pitanje mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje neobveznih putovanja u EU za potpuno cijepljenih putnike, navodi se u preporuci EU-a.
Gospodarstvo / Turizam | 30. 08. 2021. u 21:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Vijeće Europske unije (EU) ažuriralo je popis zemalja za koje bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja u EU, prema kojem su Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države uklonjene su s tog popisa, prenosi Anadolija.

To ne dovodi u pitanje mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje neobveznih putovanja u EU za potpuno cijepljenih putnike, navodi se u preporuci EU-a.

Kako je navedeno u preporuci Vijeća, ova će se lista nastaviti redovno pregledavati i u skladu s tim ažurirati. Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 30. kolovoza 2021. države članice trebale bi postepeno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih trećih zemalja: Albanija, Armenija, Australija, Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Bruneji, Kanada, Japan, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Srbija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Kina.

Navedeno je da bi ograničenja putovanja također trebala postupno se ukinuti za posebne administrativne regije, Kinu, Hong Kong i Makao.

Lista EU-a je savjetodavna za države članice i nije obvezujuća. Iako su dopuštena turistička putovanja u EU iz zemalja s popisa, na putnike se mogu primijeniti neke mjere poput testiranja i karantene. Ograničenja putovanja zemalja EU-a u zemlje koje nisu na popisu nastavljaju se.

Kopirati
Drag cursor here to close