Interreg IPA Program

Dva uspješna projekta iza Turističke zajednice HNŽ

Ukupan proračun projekta je bio 1.016.778,32 Eura, od toga je na Turističku zajednicu otpadalo 256.602,60 Eura.
Gospodarstvo / Turizam | 10. 02. 2023. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistička zajednica HNŽ je krajem 2022. godine završila dva projekta u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-CG 2014-2020. Njihova provedba je počela 15. kolovoza 2020. godine.

Prvi projekat je sa akronimom WRECKS4ALL i punim nazivom ''Zaštita podvodne baštine kroz njenu digitalizaciju i valorizaciju kao nove turističke ponude''. Partneri u projektu su bili: Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor, Crna Gora (vodeći partner),Turistička organizacija Općine Bar, Crna Gora, Turistička zajednica Hercegovačko-Neretvanske županije, Sveučilište u Splitu, Pomorski fakultet, Hrvatska I Hrvatski pomorski muzej Split, Hrvatska.

Ukupan proračun projekta je bio 1.016.778,32 Eura, od toga je na Turističku zajednicu otpadalo 256.602,60 Eura.

Glavni cilj projekta je bio da se kroz suvremene tržišne metode valorizira turistička ponuda podvodne kulturne baštine Istočnog Jadrana uključujući prekograničnu suradnju, zaštitu i promociju brodskih olupina i ostalih jedinstvenih elemenata navedenog kulturnog nasljeđa. Dodana vrijednost ovog projekta je podrška razvoju pametnog i održivog ronilačkog turizma temeljenog na podvodnoj kulturnoj baštini omogućavajući široj javnosti pristup kroz inovativne digitalne tehnologije (otvaranje VR/AR sobe u klubu 'Brodari' u Mostaru, koji je biti adaptiran u sklopu projekta).

Projekt je pomogao povećanju atraktivnosti regije za širu ciljnu grupu posjetitelja, produžujući sezonu i izvan ljeta, direktno utičući na povećanje broja nerezidenata u hotelima i sličnim objektima. U okviru projekta kroz niz radionica i edukacija u Mostaru za aktere iz HNŽ, podržan je razvoj ronilačkog turizma.

Ukupna vrijednost izvedenih radova na objektu ''Brodari'' bez PDV-a je 97.674,82 KM. Radovi su se odnosili na rekonstrukciju krovišta, izradu fasade i na postavljanje otvora, kao i na uređenje prostorije za virtualnu prezentaciju podvodnog naslijeđa.

U okviru projekta nabavljena je oprema za ronioce te za prostoriju u objektu ''Brodari'' (showroom) za VR/AR prezentaciju lokacija pogodnih za ronilački turizam u ukupnom iznosu od 105.000 KM. Opremu koristi Kajakaški klub Neretva, Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close