Hoće li se i zrak naplaćivati?

Dubrovnik se planira obračunati s bukom koju stvara povlačenje kufera na kotačiće

U studenom ove godine će unutar gradskih zidina započeti izgradnja novog javnog WC-a s prostorom za ostavljanje prtljage, nakon čega će turistima biti zabranjeno s torbama šetati samim centrom grada
Gospodarstvo / Turizam | 28. 06. 2023. u 08:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim s treštanjem glazbe iz kafića, Grad Dubrovnik planira se obračunati i s bukom koju stvara povlačenje kufera na kotačiće po kamenim ulicama.

Gradonačelniku su se stanari stare jezgre žalili da njihovi vlasnici noću stvaraju nesnosnu buku po gradskim ulicama vukući kufere za sobom, pa će ih turisti u povijesnoj jezgri morati nositi u rukama. U studenom ove godine će unutar gradskih zidina započeti izgradnja novog javnog WC-a s prostorom za ostavljanje prtljage, nakon čega će turistima biti zabranjeno s torbama šetati samim centrom grada, piše Jutarnji list.

''Oni će torbe ostavljati na za to predviđenom punktu, a mi ćemo im, naravno za naknadu, stvari donositi na adresu na kojoj će odsjesti. To je tek početak, konačni je cilj u sklopu Zračne luke napraviti logistički centar nakon čega će se sva prtljaga dubrovačkih posjetitelja razvoziti iz Čilipa direktno na adrese gostiju'', izjavio je za Jutarnji list Mato Franković.

Neki to nisu dobro primili, pa se u komentarima čitatelja ove vijesti moglo pročitati da je ‘najbolje dijeliti gostima konope da mogu uptrit‘ kufere na leđa dok dođu do odredišta‘, ‘što će bakica od 70 plus, nositi torbu od 20 kila u rukama?‘ do ‘nekima i golubovi smetaju‘.

Kazne za sjedenje na zidiću i pse na plaži

Podsjetimo, Hrvatski gradovi su u posljednje vrijeme donijeli nekoliko odluka koje su izazvale burne reakcije, posebice turista.

Naime, na plaži u Povljani na Pagu postavljene su obavijesti o kazni od 150 eura (blizu 300 KM) za one koji sa psom dođu na plažu.

Kako doznaje Poslovni.hr, znakove o kazni postavili su iz Općine. Jedan čitatelj ovog portala smatra kako je kazna pretjerana, ali kao pozitivnu činjenicu izdvaja što u Povljani ipak postoji plaža za pse. 

U medije je isplivala i vijest o zabrani pića na zidićima uz more. Tako je Općina Jelsa propisala kaznu za zadržavanje i okupljanje na javnim površinama ispred ugostiteljskih radnji, trgovina i drugih poslovnih prostorija radi konzumacije alkoholnih, pa čak i bezalkoholnih pića. Propisana je novčana kazna u visini od 200 eura.

To se ipak ne odnosi na tvrtke i obrte koji imaju odobrenja za korištenje vanjskih prostora (štekata), što je lako prepoznati.

Previsoke cijene

Ipak, nemoguće je ne primijetiti kako se sve više turista ove godine žali zbog previsokih cijena smještaja i svake druge turističke ponude u Hrvatskoj. Poražavajući je podatak i taj da si većina hrvatskih obitelji ne može priuštiti ljetovanje na Jadranu. A ugostitelji su se požalili:

"Nemojte da vas zavara turistička gužva u gradu. Ona nema toliki financijski efekt. Iz prostog razloga što turisti više šetaju, nego što jedu i spavaju. Promet mi je barem 30 posto manji nego prošloga ljeta u ovo doba", požalio se šibenski ugostitelj iz središta grada, piše portal Šibenski.

Valja podsjetiti i da je jedno od omiljenih ljetovališta gostiju iz BiH poznata Makarska rivijera i Makarska digla cijene 'u nebesa'.

Kada se govori o cijenama usluga, Bljesak.info je istražio cijene kave i sladoleda.

Ako se odlučite otići u Makarsku i pojesti sladoled, lako bi vam mogao prisjesti. Cijena kugle u većini lokala iznosi 2 eura dok za premium sladoled cijene se penju čak do 2,50 eura. Ako uz to poželite slatki kornet morat ćete ga nadoplatiti skoro do 0,80 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close