Pomoć

Ministarstvo dijeli 30 milijuna ugostiteljsko-turističkom sektoru

Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspodijelit će 30 milijuna konvertibilnih maraka pomoći ugostiteljsko-turističkom sektoru, hotelijerima, turističkim agencijama i vodičima.
Gospodarstvo / Turizam | 20. 10. 2020. u 15:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je s predsjednikom Udruženja turističkih privrednika Federacije BiH Senadom Halilovićem.

Đapo je upoznala sugovornika s konačnim sadržajem Uredbe koju je usvojila Vlada Federacije BiH, a na osnovu koje će Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspodijeliti 30 milijuna konvertibilnih maraka pomoći ugostiteljsko-turističkom sektoru, hotelijerima, turističkim agencijama i vodičima.

Kako je kazala federalna ministrica, javni poziv će biti raspisan već ove sedmice, a svi koji budu ispunjavali uvjete moći će se prijaviti. Iznos finansijske pomoći privrednim subjektima u ovom sektoru bit će određivan sukladno broju radnika i uplati poreza u 2019. godini.

Informirala je Halilovića i o tome koliko je novca iz Federalnog fonda za stabilizaciju privrede plasirano u turističko-ugostiteljski sektor.

Naglašeno je da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma sva sredstva iz svoga budžeta za 2020. godinu namijenjena za podršku razvoju turizma preusmjerilo u Fond za stabilizaciju privrede s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Prema podacima Federalnog ministarstva finansija i Poreze uprave FBiH za subvencioniranje poreza i doprinosa obveznicima turističko-ugostiteljske djelatnosti za period april, maj i juni 2020. godine iz Fonda za stabilizaciju privrede izdvojeno je 8.652.527 KM. Ministrica je predstavnika turističkih privrednika upoznala i o izradi dokumenta „Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od COVID-19 u turizmu“ koji je pripremio USAID u sklopu Projekta podrške održivom ekonomskom razvoju BiH.

Dokument je sažet u šest poglavlja i sadrži smjernice i protokole za zaštitu zdravlja u situaciji pandemije COVID-19 za sve pružaoce usluga u turističko-ugostiteljskom sektoru. Naglašeno je i da će prihvatanjem smjernica COVID protokola koji se odnosi na turizam, postojati mogućnost sticanja oznake Svjetskog vijeća za turizam i putovanja (WTTC) #SafeTravels (sigurnog putovanja), čime bismo se pridružili listi više od 40 zemalja koje imaju ovu oznaku, među kojima su i zemlje regiona, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.

Halilović je uime svih turističkih privrednika zahvalio ministrici na prijemu i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su privrednici s federalnog nivoa dobili podršku iz Fonda za stabilizaciju privrede, te da će ove sedmice biti raspisan javni poziv za raspodjelu 30 miliona konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

Kopirati
Drag cursor here to close