Susret

Đapo i Puttrich: Imamo dobre rezultate u sektoru turizma u Federaciji

Đapo je kazala da su iz oblasti okoliša urađene sve potrebne pripreme kako bi BiH mogla odmah otvoriti poglavlje okoliša kada je riječ o ispunjavanju uvjeta iz kandidatskog statusa.
Gospodarstvo / Turizam | 28. 02. 2023. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastala sa ministricom za savezne i europske poslove i povjerenicom pokrajine Hessen Lucie Puttrich, a tema razgovora bila su aktualna pitanja iz oblasti zaštite okoliša, posebno u dijelu koji se odnosi na korištenje obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnosti, projekte za smanjenje zagađenja zraka, te zaštitu šuma i voda.

Ministrica Đapo informirala je gošću o radu Federalne vlade, provedenim reformama i poduzetim mjerama na zaštiti okoliša, kao i razvoju turizma u Federaciji BiH.

Rast investicija

''U našem mandatu radili smo u korist građana najbolje što možemo. Radili smo prema dokumentu Reformske agende koji smo i realizovali. Ova Vlada ima rezultate. Riješili smo mnoge probleme koji su nas dočekali kada smo preuzeli dužnost. Posebno bih istaknula provedenu reformu mirovinskog sustava koja je omogućila redovnost i rast mirovina. Riješili smo brojna dugovanja prema radnicima i uvezali radni staž. Također, donijeli smo i značajne financijske zakone. Osigurali smo sredstva za izgradnju kompletne autoceste na Koridoru Vc, koji prolazi kroz Federaciju'' - istaknula je ministrica Đapo.

Naglasila je i dobre rezultate u sektoru turizma u Federaciji BiH, te značajan rast investicija, kao i povećan broj turista. Kazala je da su iz oblasti okoliša urađene sve potrebne pripreme kako bi BiH mogla odmah otvoriti poglavlje okoliša kada je riječ o ispunjavanju uvjeta iz kandidatskog statusa.

''Donesen je niz zakona, te harmonizirana legislativa sa onom u Europskoj uniji. Vlada Njemačke nam dosta pomaže. Jedan od projekata tiče se uspostave sistema izvještavanja EU o industrijskim zagađivačima. Također, dosta radimo na usklađivanju legislative koja s tiče obnovljivih izvora energije i prelasku gospodarstva i građana na te izvore, kako bi se smanjila zagađenost zraka. Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i druga resorna ministarstva u Vladi Federacije rade na olakšavanju davanja dozvola za solarne projekte kako bi motivisali investitore da ulažu u njih. Stvaramo uvjete za utopljavanje zgrada kolektivnog stanovanja, a mnogi objekti u javnom sektoru su već obnovljeni. Federalna vlada promiče i investicije u elekromobilnost, te sufinanciramo kupovinu električnih automobila'' - pojasnila je Đapo.

Zaštita voda, otpadne vode, prečišćivači

S obzirom na to da su njemačku ministricu interesirale i nadležnosti različitih razina vlasti u BiH kada je riječ o zaštiti okoliša, ministrica Đapo je navela da se prostorno planiranje i energetske politike provode sa razina entiteta, kantona, općina i gradova, u skladu sa obvezama iz međunarodnih konvencija i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno kada su u pitanju ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama.

Također, tijekom sastanka razgovaralo se i o izgradnji sustava za zaštitu voda, kao i tretmanu otpadnih voda, te je kao jedan od projekata istaknuta uspostava prečišćivača u Zenici, a koji je finansijski podržao njemački KfW.

Današnjem sastanku su prisustvovali i saradnici ministrice Puttrich, te predstavnik Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH. Inače, njemačka ministrica sa delegacijom boravi u posjeti Bosni i Hercegovini od 26. veljače do 1. ožujka ove godine, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close