U društvu najposjećenijih

BiH 'skočila' na četvrto mjesto halal destinacije u Europi

BiH je godinu ranije bila na šestom mjuestu, a kada je u pitanju svijet, pomjerila se s 46. na 43. mjesto, objavio je USAID Turizam.
Gospodarstvo / Turizam | 10. 01. 2024. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema Global Muslim Index izvještaju za 2023. godinu Bosna i Hercegovina je na četvrtom mjestu kao najposjećenija halal turistička destinacija u Europi.

Podsjetimo, BiH je godinu ranije bila na šestom mjuestu, a kada je u pitanju svijet, pomjerila se s 46. na 43. mjesto, objavio je USAID Turizam.

Azijske zemlje su najbolja odredišta za muslimanske putnike s Malezijom i Indonezijom koje dominiraju indeksom, a slijede ih Turska, Saudijska Arabija i U.A.E.

S obzirom na to da se procjenjuje da je vrijednost ove industrije u turizmu oko 200 milijardi dolara, a halal turisti su sve više zainteresirani za Bosnu i Hercegovinu, jako je bitno za biznise u sektoru turizma da uvide značaj certificiranja jer to donosi kredibilitet i otvara mogućnost za valorizaciju turističkih sadržaja, prenosi USAID Turizam.

Pojam "halal" u islamu ima široko značenje, ali kada je u pitanju turizam, prvenstveno podrazumijeva da se turistima islamske vjeroispovijesti ispune i omoguće određeni kriteriji koji se ne kose s islamskim propisima i pravilima.

"Privatnost, čistoća, opremljenost, mogućnost obavljanja molitve/namaza, posluživanje hrane koja je spremljena na halal način i ne sadrži svinjetinu (ako se poslužuje), zabrana alkohola u prostorijama neki su od najvažnijih uvjeta kako bi određeni objekt ili usluga zavrijedio halal naziv te ispunio standarde kojima se utvrđuje šta je dozvoljeno, a što nije prema islamskim propisima", pojašnjeno je na stranici Halal odmori.

Kopirati
Drag cursor here to close