Srebrni grad

Bajkoviti gradić ili dobro čuvana albanska tajna

Albanci su osobito ponosni na svoj bajkoviti gradić na jugu, blizu mora, ali i u unutrašnjosti - kako zbog jedinstvene arhitekture, ljupkih kamenih kuća, tako i zbog toga što je ondje rođen Ismail Kadare.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 06. 2022. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srebrni, odnosno kameni grad ili zamak, kako se još naziva, Gjirokastër jedan je od najljepših gradova u Albaniji. To je prepoznao i UNESCO, koji ga je okarakterizirao kao rijedak primjer očuvanog otomanskog grada.

Albanci su osobito ponosni na svoj bajkoviti gradić na jugu, blizu mora, ali i u unutrašnjosti - kako zbog jedinstvene arhitekture, ljupkih kamenih kuća, tako i zbog toga što je ondje rođen Ismail Kadare, književnik svjetskoga glasa koji je rodno mjesto ovjekovječio u brojnim djelima.

U Gjirokastëru se turisti ne sreću često, osobito izvan sezone. Najčešće onamo dolaze na izlet sa Sarande, a oni ambiciozniji s Krfa. I samo putovanje s pogledom na brda i doline, bunkere iz doba komunizma koje je dao izgraditi diktator Hoxha, prenosi Punkufer

Grad uskih kamenih uličica, povoljnih cijena i vrhunske domaće hrane živi polako, u epicentru dramatičnih zbivanja iz prošlosti. Mirisne smokve čije se grane pružaju iz lijepo uređenih dvorišta sa svojim sočnim plodovima i strme ulice s malim restoranima čiji su jelovnici ispisani jelima koja se prenose iz generacije u generaciju, a stolovi i stolci prkose gravitaciji na strmim ulicama, djelići su Gjirokastërove slagalice.

Legende i tajne koje žive u narodnim predajama bude maštu, a najviše ih se veže za dominantnu tvrđavu koja je impozantna iz podnožja, ali pogled koji s nje puca ne zaboravlja se. U blizini ćete naići na avion srušen u Drugom svjetskom ratu, a malo dalje čeka očuvana tvrđava.

Otvorena je za posjetitelje i u njoj se nalazi vojni muzej u kojem su izloženi brojni predmeti i oružje iz doba komunističkog otpora protiv njemačke okupacije. Još je jedna atrakcija Tunel hladnog rata; divovski bunker s brojnim prostorijama izgrađen u tajnosti šezdesetih godina, a otkriven devedesetih. Ugođaj i brojne prostorije lede krv u žilama i vraćaju u misli paranoju tog vremena.

Poželite li krenuti prema Gjirokastëru, učinite to što prije, prije nego što ga otkriju turisti u potrazi za jedinstvenim mjestima na planetu.

Kopirati
Drag cursor here to close