Stanovnici Hallstatta

Austrijanci se dižu protiv masovnog turizma

Stanovnici traže ograničenja broja dnevnih turista i zabranu turističkih autobusa nakon 17 sati po lokalnom vremenu.
Gospodarstvo / Turizam | 28. 08. 2023. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani austrijskog gradića Hallstatta organizirali su prosvjed protiv masovnog turizma.

Hallstatt, koji se nalazi na listi svjetske baštine, ima nešto više od 700 stanovnika, a tijekom sezone prima i do 10.000 posjetitelja dnevno.

Stanovnici traže ograničenja broja dnevnih turista i zabranu turističkih autobusa nakon 17 sati po lokalnom vremenu, javlja BBC.

Iako je turizam dobar za ekonomiju Hallstatta, neki mještani kažu da je jednostavno previše turista.

Hallstatt, sa svojim slikovitim starim kućama na obalama netaknutog alpskog jezera okruženog stjenovitim planinama, posljednjih je godina postao centar turizma.

Grad se 2006. godine pojavio kao mjesto radnje u južnokorejskoj romantičnoj drami, čime je povećao svoju popularnost u Aziji.

Šest godina kasnije je čak izgrađena replika grada u Kini. Mnogi posjetitelji dolaze u potrazi za savršenim selfijem, s jezera, tankim blijedosivim crkvenim tornjem i zadivljujućim planinskim krajolikom kao pozadinom.

Kao jedna od destinacija u Europi s najviše dnevnih turista, neki mještani kažu da ima jednostavno previše posjetitelja, posebno izletnika koji u grad dolaze velikim autobusima.

Stanovnici su u svibnju ove godine na najpopularnijem mjestu za snimanje fotografija nakratko podigli drveni zid koji je zaklanjao pogled na Alpe u znak prosvjeda protiv buke i prometa.

Nakon burne reakcije na društvenim mrežama zid je uklonjen. Tada je gradonačelnik poručio da želi smanjiti broj autobusa koji prolaze kroz Hallstatt za trećinu.

Hallstatt je primao oko milijun posjetitelja godišnje prije izbijanja Covid pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close