Nacionalni spomenik

Arheološko blago Konjica - Jeste li čuli za Kaursko groblje?

Nacionalni spomenik čini nekropola sa stećcima Kaursko groblje sa oko 200 stećaka i nekropola sa stećcima na lokalitetu Brdo sa četiri stećka.
Gospodarstvo / Turizam | 06. 02. 2024. u 14:11 Bljesak.info
ILIRSKIM TRAGOVIMA | Nekropola stećaka VELIKIH ILIRA Vrbljani Konjic | Illyrian thombstones ILLYRIA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekropola stećaka na lokalitetima Kaursko groblje (Ciklice) i Brdo u Vrbljanima nalazi se kod Konjica na 650 metara nadmorske visine, a od 2006. godine proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nacionalni spomenik čini nekropola sa stećcima Kaursko groblje sa oko 200 stećaka i nekropola sa stećcima na lokalitetu Brdo sa četiri stećka.

Njihovi ukrasi su: dvostruka spirala, polumjesec, kružni vijenac, arkade, rozete te ljudske figure; čovjek na konju, pored konja, čovjek sa štitom i mačem, štapom.

Jedan od ovih stećaka reproduciran je u Enciklopediji likovnih umjetnosti i svakako spada među prvorazredne spomenike svoje vrste.

Među ovim stećcima nalazi se i jedan rimski miljokaz sa nekoliko klesanih kamenih blokova rimske provincijencije, piše na službenim stranicama Grada Konjica

Iako leži u sekundarnom položaju, ovaj miljokaz služi kao dokaz da je ovdje prolazila trasa komunikacije koja je povezivala južnu Dalmaciju i Hercegovinu sa srednjom Bosnom i dalje Podunavljem.

Vodila je od Narone (Vid kod Metkovića), preko Dubrava i Nevesinjskog polja do Velike poljane kod Lipeta. Od Lipeta do Podorašca i dalje na sjever do Ivan-planine, trase rimske ceste i kasnijeg puta iz osmanskog vremena se poklapaju.

Livada ispod nekropole se zove Crkvina, a na lokalitetu se raspoznaju i konture pojedinačnih zidova nekog građevinskog objekta, do sada neidentificiranog.

Kopirati
Drag cursor here to close