Za sve naše Bosance i Hercegovce

Aktivni odmor? Donosimo pet planinarskih staza u okolici Zagreba

Gospodarstvo / Turizam | 02. 05. 2022. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Gojzeki.com / Kostelgrad

Razmišljate li o aktivnom vikendu u prirodi, a živite u Zagrebu, Medvednica je uvijek dobra ideja.

No, ako poželite poći malo dalje, u okolici Zagreba pronašli smo još nekoliko predivnih planinarskih staza do kojih vam neće trebati više od oko sat vremena, a putem ćete moći uživati u zelenom krajoliku i brdašcima sjeverne Hrvatske. Stoga, pođimo na Medvednicu, ali i šire već sutra.

1. Kameni svati, Medvednica

Počnimo laganije – stazom koja vodi od Podsuseda preko ruševina srednjovjekovnog Susedgrada sve do vrha Kameni svati, prenosi Punkufer

Ovdje se odvila i jedna od bitaka slavne Seljačke bune, a kraj vrha se nalazi i planinarska kuća Kameni svati u kojoj se možete okrijepiti.

Sam vrh dobio je ime prema pjesmi Kameni svatovi zagrebačkog pjesnika Augusta Šenoe, jer gole stijene promatrane iz daljine podsjećaju na svatove koji su okamenjeni nakon što je nezadovoljna svekrva bacila kletvu na zaljubljeni par.

Trebat će vam oko 2 i pol sata u jednom smjeru, a spustiti se možete preko slapa Sopot koji je od vrha udaljen oko sat i pol, te završiti planinarski izlet posjetom špilji Veternici.

2. Kalnički zubi na Kalniku

Kalnik će biti savršena opcija za one koji žele kombinaciju ugodne šetnje i malo vještijeg pentranja po stijenama.

Smješten između Križevaca i Varaždina, Kalnik se ističe svojim bijelim stijenama koje, promatrane s ceste, nalikuju na zube. Otuda i naziv "kalnički zubi", tj. Staza sedam zubi.

Krajolik će vas oduševiti svojim bojama koje se kreću od sto nijansi zelene u šumama, do plavo bijelih, gotovo mediteranskih tonova kako se približavate vrhu. Na samom vrhu Vranilac čeka vas ogroman TV toranj po kojem se lako možete orijentirati, te pogled na Prigorje i Podravinu.

Na kraju planinarskog pohoda čeka vas predivna tvrđava Veliki Kalnik, a za puni krug trebat će vam oko 3 i pol sata (pauze za sendvič i fotkanje uključene).

3. Kostelgrad na Kunagori

Na zelenom sjeveru, nedaleko od Krapine i hrvatsko-slovenske granice nalazi se Kostelska ili Kunagora na čijem vrhu još uvijek stražari napuštena tvrđava Kostelgrad.

Riječ je o svega pola sata uspona do tvrđave, tako da je ovo dobra ideja ako želite stići vidjeti i neke druge atrakcije u blizini. A uvijek možete produljiti i prema vrhu.

Video: KUNAGORA iz Kostela, preko Kostelgrada do vrha Kunagore i gljivarske kuće Lisičica Pregrada

Tvrđava Kostelgrad podignuta je u 13. stoljeću a svoj vrhunac doživjela je u doba Keglevića koji su njome vladali do 17. stoljeća. Oni su zaslužni i za veseo običaj zvan Kostelska pištola, u kojem se na Uskrs puca iz kubure tj. "pištole".

4. Dolina Slapnice, Žumberak

Žumberak je uvijek dobra ideja, a ako tražite laganu i opuštajuću stazu, dolina Slapnice bit će pun pogodak.

Dio je Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, a riječ je o dolini potoka Slapnica koji je okružen strmim stijenama. Staza je zapravo uredni makadam koji je ravan i jednostavan za pratiti, a sa strane se odvajaju puteljci prema slapovima uredno označeni tablama. Tako možete obići Matin most, Draganov mlin, Vranjački slap s pripadajućom špiljom, slap Brisalo.

Dolina je dugačka 10-ak kilometara i trebat će vam oko dva sata u jednom smjeru, a budući da je riječ o laganoj stazi, ostat će vam dovoljno vremena da zaokružite izlet na cjelodnevni, ako obiđete obližnji Arheološki park Budinjak ili produljite sve do Karlovca na ručak.

5. Ivanščica u Zagorju

Planinarenje po Zagorju zvuči kao simpatičan podvig koji ne prelazi 400 metara nadmorske visine a uključuje mnogo pauza za gemišt. E, pa, naoružajte se sportskom opremom i energetskim čokoladicama jer vas vrh planine Ivanščice čeka na 1060 metara.

Putem možete vidjeti impresivnu ruševinu Belecgrad s još impresivnijim pogledom i onda nastaviti dalje prema vrhu i Planinarskom domu Josip Pasarić.

Do vrha je potrebno oko dva i pol sata planinarenja, a brzo ćete shvatiti zašto je Ivanščica jedna od najpopularnijih planinarskih destinacija sjeverne Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close