Budućnost?

4 milijuna za turizam u Federaciji - Ohrabrujući pravac

"Istaknuta je i nužnost planiranja i kreiranja zakonske legislative, s fokusom na Zakon o turizmu Federacije BiH", navodi se u priopćenju.
Gospodarstvo / Turizam | 26. 01. 2024. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder održala je u petak u sjedištu Vlade Federacije BiH Sarajevu sastanak s predstavnicima akademske zajednice i oblasti turističkih znanstvenih disciplina.

Radi se o prvom susretu ovakve vrste, a na sastanku su sudjelovali predstavnici deset pozvanih institucija, priopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Predstavnici akademske zajednice su izrazili zadovoljstvo da aktivno sudjeluju u kreiranju razvoja turizma, pohvalili inicijativu da se organiziraju sastanci ovakve vrste te su pokazali spremnost da se stave na raspolaganje.

"Prezentirane su aktualne teme, s posebnim osvrtom na usvojenu Strategiju razvoja turizma Federacije BiH, kao i planovi za kreiranje Akcijskog plana koji je i obveza iz ove strategije. Istaknuta je i nužnost planiranja i kreiranja zakonske legislative, s fokusom na Zakon o turizmu Federacije BiH", navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Jedan od ključnih zaključaka ovog sastanka je spremnost svih aktera za dogovor o formiranju stručnog savjeta koji će pomoći Ministarstvu u implementaciji aktivnosti i kvalitetnoj realizaciji budžeta i Strategije, a što za cilj ima razvoj održivog turizma u Federaciji BiH u idućem periodu.

"Prisutni su pozdravili usvajanje proračuna na nivou Federacije, prema kojem su sredstava za turizam značajno uvećana u odnosu na prethodne godine, pa je proračun za turizam četiri milijuna KM. Naravno, radi se o još uvijek nedovoljnim sredstvima, ali je povećanje svakako pravac koji je u interesu cjelokupnog našeg turizma. U skladu s raspoloživim sredstvima, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će raspisati i javne pozive, koji će se implementirati u ovoj godini, dok su predstavnici akademske zajednice također istaknuli izazove, ali i ponudili određena rješenja kada su u pitanju ljudski resursi u turizmu (radna snaga), ulogu srednjih, viših i visokih škola. S tim u vezi, organizirat će se i sastanak s Federalnim ministarstvom obrazovanja", istaknuto je u priopćenju Ministarstva.

Kako se navodi u priopćenju, uz uvezivanje statistike i digitalizaciju, prisutni su se složili da je moguće značajnije pokretanje potencijala za razvoj bh. turizma, s posebnim naglaskom na domaće goste.

Kopirati
Drag cursor here to close