Navike

Vjerovali ili ne, nikotin ima ključnu ulogu u borbi protiv pušenja

Bezdimne alternative isporučuju nikotin uz manje rizika, uklanjajući dim i druge štetne materije koje se u njemu nalaze.
Gospodarstvo / Promo | 25. 10. 2022. u 12:30 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate li da je pušenje jedan od vodećih faktora rizika za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti, poput infarkta, šloga i drugih kardiovaskularnih bolesti? Zbog toga je globalno javno zdravlje pod stalnom prijetnjom zbog sve većeg broja pušača koji nastavljaju da ugrožavaju svoje zdravlje unatoč široko rasprostranjenoj svijesti o štetnosti ove navike.

Iako se vlasti diljem svijeta i zdravstvene agencije zalažu za različite mjere kontrole duhana, činjenica da u svijetu trenutačno ima više od milijardu pušača i da se predviđa da će ova brojka ostati ista u narednim godinama, što svjedoči o nedostatku značajnijeg napretka kada je borba sa pušenjem u pitanju.

Dok zagovornici kontrole duhana pokušavaju različitim metodama da iskorijene cigarete, sve češće naučna istraživanja i dokazi pokazuju da u slučajevima kada trenutačni, potpuni prestanak pušenja nije održiv, prelazak na bezdimne nikotinske proizvode kao što su e-cigarete i uređaji zasnovani na tehnologiji zagrijavanja duhana može pomoći odraslim pušačima, koji bi inače nastavili da puše, da smanje štetu po svoje zdravlje.

Dokazano je da su ove alternative manje štetne od cigareta jer ne sagorijevaju duhan i ne proizvode dim za koji je dokazano da sadrži većinu štetnih materija, koji izazivaju bolesti povezane sa pušenjem. Umjesto toga, ovi proizvodi isporučuju samo nikotin koji, iako nije bez rizika i izaziva ovisnost, nije glavni krivac za nastanak pušačkih bolesti. Još prije gotovo pola stoljeća pionir u proučavanju ovisnosti o duhanu, profesor Majkl Rasel je izjavio da „ljudi puše zbog nikotina, ali umiru od katrana“.

Bezdimne alternative tako isporučuju nikotin uz manje rizika, uklanjajući dim i druge štetne materije koje se u njemu nalaze. Ovaj pristup se zasniva na smanjenju štete od pušenja, strategiji javnog zdravlja koja ima za cilj da osigura nikotin kroz manje štetne alternative ljudima koji nisu u mogućnosti ili ne žele da se u potpunosti odreknu duhana i nikotina.

Zemlje poput Velike Britanije, Kanade, Japana i Filipina već rade na implementiranju naučno potkrijepljenih manje štetnih alternativa za postizanje svojih ciljeva po pitanju kontrole duhana. Mnoge zemlje su, također, pokazale napredak u smanjenju broja pušača i smanjenju opterećenja javnog zdravlja izazvanog cigaretama.

Kopirati
Drag cursor here to close