Hiperfunkcijska doštitna žlijezda

U Poliklinici Vitalis izveden prvi zahvat mikrovalne ablacije paratireoidnog adenoma u BiH

U Poliklinici Vitalis je odrađena prva termalna ablacija paratireoidnog adenoma, kao prvi takav zahvat na doštitnim žlijezdama u BiH i zasigurno prvi na zapadnom Balkanu.
Gospodarstvo / Promo | 01. 12. 2023. u 18:22 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svako ljudsko biće je jedinstveno. S toga slijedi da bi zdravstvena skrb trebala težiti tretiranju pojedinca kao takvog. U Poliklinici Vitalis smo okupili tim vrhunskih stručnjaka u gotovo svim medicinskim područjima kako bismo svakom pacijentu ponudili njegu koja im najviše odgovara. Jer u krajnosti mi ne liječimo bolesti, mi liječimo ljudska bića.

Integrativna medicina opisuje model zdravstvene skrbi koji brzo stječe popularnost u cijelom svijetu. Prednost integrativne medicine proizlazi iz pristupa najboljim zdravstvenim 'alatima' za svako specifično stanje jer nijedna medicinska metoda nema sve odgovore. Okupljamo što više liječnika pod jednim krovom kako bi pacijenti dobili apsolutno najbolju moguću skrb. U Vitalisu, dobrobit pacijenta je naš vodič. Baš zbog svih tih razloga trudimo se unaprijediti i slijediti sve nove i moderne trendove medicine.

Nakon obuke u Turskoj, kod renomiranog prof. dr. sc. Bülent Çekiç, naš dr. Petar Pušić se s tolikom lakoćom i spremnošću zadao novim načinima liječenja problema štitnjače i doštitnih žlijezda. Moderni a i precizni načini liječenja problema žlijezda se sastoje od perkutanih ablacija termalnom energijom i/ili ablacijom 95% alkoholom. Ovaj tip zahvata se počeo popularizirati posljednje 3 godine, i brzo postaje revolucionarni pristup liječenju žlijezda. Revolucionaran je jer se ovim pristupom izbjegava potreba za kirurškim liječenjem štitnjače i doštitnih žlijezda. Izbjegavanje klasičnog kirurškog pristupa u krajnosti znači izbjegavanje opće anestezije, dugog bolničkog oporavka, duge kućne njege, ožiljka koji vas prati cijeli život, kao i doživotno uzimanje hormona.

Dr. Petar Pušić je u utorak 28.11.2023. odradio prvi ikad zahvat mikrovalne ablacije paratireoidnog adenoma u BiH, a zasigurno i prvi takav u području zapadnog Balkana, na pacijentici sa hiperfunkcijskom doštitnom žlijezdom. Uslijed hiperfunkcijske doštitne žlijezde pacijentica je oboljela od osteoporoze koja joj je uzorkovala bolove u kostima i otežavala obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Unatoč boli koja ju je tjerala da što prije odradi operaciju, negodovala je se dugom oporavku koji je čeka poslije klasičnog otvorenog kirurškog pristupa. Nije bila spremna odvojiti tjedne, pa čak i mjesece za oporavak što u bolnici što u svome domu. Strahovala je od boli s kojom će se morati susresti nakon kirurškog zahvata.

Nakon pregleda i uspostavljanja dijagnoze kod dr. Pušića, pacijentica prihvaća prijedlog zahvata koji je minimalno invazivan i radi se u lokalnoj anesteziji uz pomoć mikrovalne ablacije. Termalnom energijom se trajno uklanja (prži) uvećana hiperfunkcijska žlijezda.

PR  / U Poliklinici Vitalis izveden prvi zahvat mikrovalne ablacije paratireoidnog adenoma u BiH

Zahvat je se radio pri potpunoj budnosti pacijentice bez ikakvih komplikacija, a najbitnija je činjenica da pacijentica nije osjetila bol tijekom a ni poslije zahvata. Čak štoviše u periodu od dvadeset četiri sata nakon zahvata nije uzela niti jednu tabletu protiv bolova. Cjelokupni zahvat s pripremom je trajao manje od trideset minuta, a ablacija adenoma i usputnog čvora na štitnjači trajala je samo tri minute. Četiri sata nakon zahvata, zadovoljna i zdrava pacijentica je otpuštena na kućnu njegu, gdje je sa svojim prijateljicama uz kavu prepričavala događaj koji ju je izliječio u samo trideset minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close