Tako lako

Plaća i kartice: Kako vi upravljate svojim novcem?

Cijena potrošačke korpe u ovom trenutku je 3 000 KM, a prosječna plaća u Federaciji BiH 1100 KM – podaci su iz listopada 2022.
Gospodarstvo / Promo | 02. 12. 2022. u 09:30 Sponzorirani članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poskupljenja, nove cijene, inflacija – riječi su koje najčešće čujemo u medijima posljednjih mjeseci.

Kako preživjeti zimu i koliko je neizvjestan svaki mjesec znaju svi koji žive od plaće do plaće. Ili bolje rečeno od 1. do 1.

Štednja

Cijene goriva penju se do tri i pol konvertibilne marke. Cijene osnovnih životnih namirnica također rastu itd. Građani iako zabrinuti, pronađu način da sve ''stojički podnesu''.
Kako? Pa štede na različite načine. Manje se jede vani i naručuje, a više kuha. Domaće je ujedno i zdravije.

Kafa se također vrlo često u termosici nosi na posao, umjesto da se ispija u kafićima. A i za gorivo ima načina. Nerijetki na posao sada putuju zajedno s kolegom ili su počeli koristiti javni prijevoz. Troškove goriva lakše je podijeliti.

Podsjećanja radi, cijena potrošačke korpe u ovom trenutku je 3 000 KM, a prosječna plaća u Federaciji BiH 1100 KM – podaci su iz listopada 2022.

Inflacija i snalaženje

No, rješenje i za preskupu potrošačku korpu uvijek se nađu. Jer naš narod zna kako se ''snaći''.

''Sve je poskupjelo. Evo ja radim, imam državni posao s visokom stručnom spremom i živim od plaće. Ne mogu reći ni da mi je plaća mala, ali inflacija je učinila svoje, no snalazimo se. Kuhamo više, na poslu ne naručujemo hranu – nego ponesemo. Kafa se više ne pije često u kafićima i tako'', kaže nam Amra iz Mostara.

Iako je zima nepredvidiva, razloga za optimizam uvijek ima.

''Vjerojatno gorivo na domaćim crpkama neće ići na famozne četiri marke i vjerojatno smo postigli neke plafon cijene. Sada očekujem pad cijena goriva na domaćem tržištu, rekao je Admir Čavalić za bh medije.

Vlast kaže da je uradila sve što je u njihovoj moći, kako struja neće poskupjeti i da su u posljednjih nekoliko mjeseci za pomoć građanima isplatili oko 90 milijuna KM.

Redovna primanja i kartice

Oni koji imaju stalna i redovna primanja ne koriste tu pomoć Jer rješenje s novcem kojim raspolažu se uvijek nađe.

''Ja radim i živim od prvog do prvog u mjesecu. Imam stalni posao u državnoj službi. Ali često kupujem na akcijama, gledam gdje je jeftinije. Minus na kartici mi pomaže, a i sin mi je u Njemačkoj pa također uskoči, snađemo se'', rekla nam je Alma.

Ona navodi i da je malo plaši zima koja je ekonomski neizvjesna.

''Grijem se na struju, ali ne znam da i to neće poskupjeti'', dodaje Alma za Bljesak.

Tako lako

U Federaciji je odnedavno ograničena cijena tone peleta na 480 KM plus PDV i odluka je usklađena s onom u RS-u.

Alma i Amra iz naše priče kažu da ne koriste pelet, jer se griju na struju– ali im je primamljivo zvučala ponuda Raiffeisen banke da izvrše prijenos svoje plaće i ostvare benefite ne svojim računima u mjesecu prosincu. To će im pomoći u zimskim mjesecima pri plaćanju računa za struju.

''Svaki dinar nam je bitan. Tako i ovaj. Pogotovo za grijanje, npr. treba platiti struju, a plaću smo samo prenijeli na Raiffeisen banku. Nijedna od nas nije bila korisnica ove banke i postali smo novi klijenti. Sve je prilično jednostavno uz nekoliko klikova online - tako lako. Do kraja prosinca očekujemo ukupno 130 KM. Taj benefit će nam puno značiti na plaću u prosincu'', rekle su dvije Mostarke.

Sve dodatne informacije o pogodnostima pri prijenosu plaće na Raiffeisen banku te kako možete ostvariti glavni benefit 100 KM + dodatni benefit 30 KM za online apliciranje za nove klijente, možete pronaći ovdje.

Ipak, to nije sve – za sve zaposlene u nedostatku vremena posebno je važno da svoje račune, ali i sve što poželite možete plaćati putem mobilnog bankarstva. Zato, kao još jedan benefit uz prijenos plaće dobivate i najbolje ocijenjenu aplikaciju Raiffeisen Mobilnog Bankarstva (RMB).

''Tako je lako, uz nekoliko klikova obavimo neophodni šoping i platimo račune'' zaključuju sugovornice Bljeska.

Kopirati
Drag cursor here to close