Nestle Zdravo!Baka ambasadorica

Slavica Delibašić: Uvijek mi je važno bilo znati što jedem

Bivša košarkašica i ovogodišnja Nestlé Zdravo! Baka ambasadorica
Gospodarstvo / Promo | 25. 03. 2024. u 13:30 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznato je da bez izbalansirane ishrane nema ni zdravog tijela i duha, a kvalitetni i raznovrsni obroci posebno su značajni za djecu. U intenzivnim fazama rasta i razvoja, primjereno dobi, predškolskoj, školskoj ili adolescentskoj, nutritivne potrebe djece su izuzetno važne.

Svaka od ovih faza zahtijeva posebnu pažnju kada je u pitanju ishrana, jer pravilna ishrana igra ključnu ulogu u njihovom zdravom rastu i razvoju. Djetinjstvo je period kada se temelji postavljaju za buduće zdravlje, te je važno osigurati da djeca dobivaju sve potrebne nutrijente kako bi rasla snažna i zdrava.

Da bake znaju što je najbolje za svoje unuke primjer je Slavica Delibašić, bivša košarkašica i ovogodišnja Nestlé Zdravo!Baka  ambasadorica. Ističe da izbalansirana ishrana predstavlja vitalni aspekt svakog čovjeka, te da naročito treba da prati individualne potrebe sportista uzimajući u obzir njihovu disciplinu, intenzitet treninga, periode i ciljeve.

Uvijek mi je važno bilo znati što jedem. U životu sportiste, zdrava i uravnotežena ishrana je jedna od bitnijih stvari. Danas se o hrani u sportu promišlja još progresivnije jer je jasno da ne može svako isto jesti i ne postoji univerzalni pristup koji bi odgovarao svakome“, kaže Slavica Delibašić.

  / Slavica Delibašić Nestle Zdravo!Baka ambasadorica

Dodaje da se istraživanju sastojaka, različitih svjetskih kuhinja, pa i samom kuhanju posvetila nakon aktivnog bavljenja sportom, te je tako mnogo naučila o pravilnoj ishrani što joj je pomoglo u očuvanju vitalnosti. Ne krije da je veoma sretna što je zdravi način ishrane uspjela prenijeti i na svoju djecu, a potom i na unuke.

Naročito sam ponosna što sam to uspjela. Danko danas kuha svjetski i uvijek ga je zanimalo da od mene uči. Dario je također izvanredan u kuhanju. Sigurna sam da će i Livia, Vigo i Leon Vid naslijediti talent svojih očeva, i naravno mama“, govori Slavica Delibašić.

Kako suočavanje s izazovom uvjeravanja djece da odaberu što pravilniji način ishrane postaje sve kompleksnije, naša sugovornica smatra da kada se na vrijeme uspostave pravila, kasnije bude lakše. Prema njenim riječima, brza hrana je ukusna i dostupna, pa i jeftina, ali naviknuti dijete da se time hrani, može roditelje skupo koštati kasnije u budućnosti.

Iako su izazovi za roditelje slični kao i ranije, sada im u ovom modernom ritmu života ponekad nedostaje posvećenosti. Razumijem da je svakodnevica užurbana, prepuna obaveza i poslova, ali kada se radi o zdravlju djece, to nije izgovor“, jasna je Slavica Delibašić.

Potom nam je otkrila i koje intrigantne strategije koristi kako bi inspirirala unuke da prihvate pravilne prehrambene navike.

Pa to je kombinacija nekoliko faktora. Kada su bili mali pričala sam im kako će im od nekog voća i povrća porasti kosa, kako će biti jaki kao Popay i slično. Inače, na okus povrća sam ih od malih nogu navikavala kroz povrtne juhe i potaže. Mojim unucima je interesantno kada ih se uključi u proces kuhanja, što im dodatno povećava interes i motivaciju“, priznaje Slavica Delibašić.

Poručuje da je počastvovana što ove godine nosi titulu Nestle Zdravo!Baka ambasadorice uravnotežene i pravilne ishrane.

Zaista je zadovoljstvo i kompliment veliki za mene, u zemlji gdje je toliko darovitih kuharica. Nekako i nagrada za trud koji ulažem da zdravo kuham i da se pravilno hranim“, završava Slavica Delibašić.

Ovogodišnja ambasadorica poziva i druge bake da podijele svoje tajne kuhanja i ispričaju svoju priču kako su uspjele nagovoriti svoje unuke da se zdravije hrane. Iako je svim bakama najveće zadovoljstvo prazan tanjur unuka, pobjednicu takmičenja očekuje vrijedna nagrada.

Svoju baku možete prijaviti i vi, ali i baka se može sama prijaviti jednostavnim popunjavanjem formulara koji se nalazi na oficijelnoj stranici kompanije Nestlé u Bosni i Hercegovini.

Projekt Zdravo! dio je globalne inicijative kompanije Nestlé, u okviru koje se kompanija obavezala da će do 2030. godine pomoći da 50 milijuna djece vodi zdraviji život. U Bosni i Hercegovini u okviru projekta Zdravo! realizirano je mnogo zabavnih i edukativnih aktivnosti, a program je do sada obuhvatio oko 50.000 djece školske dobi.

Zdravo! Akademija stalni je savjetnik za stvaranje zdravijih životnih navika, koji nudi provjerene informacije o prehrani i nutricionizmu, kao i alate koji olakšavaju njihovu primjenu.

Neki od njih su Zdravo! lista namirnica – vodič za kupovinu namirnica, Nutriporcija - planer jelovnika koji pomaže pri sastavljanje balansiranog obroka i kuharica Zdravo! Kuhaj s mnoštvom ideja za zabavna i zdrava jela bogata svim potrebnim nutrijentima. Istovremeno, platforma nudi i jednostavne savjete za uravnotežen razvoj djece, te ideje za stimuliranje djece na fizičku aktivnost.

Kopirati
Drag cursor here to close