Poliklinika Vitalis

Prof. dr. sc. Marijan Saraga, vrhunski pedijatar-nefrolog, ordinira 1. i 2.12. u Vitalisu

Gospodarstvo / Promo | 27. 11. 2023. u 13:51 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Infekcije mokraćnog sustava česte su kod djece. Događaju se kada bakterije dospiju u mjehur ili bubrege. Djeca s češćim infekcijama mokraćnog sustava trebaju posjetiti liječnika nefrologa.

Čimbenici rizika za upalu mokraćnog sustava uključuju:

• problem u urinarnom traktu (na primjer, neispravan bubreg ili blokada negdje duž trakta normalnog protoka urina)
• nenormalan povratni tok (refluks) urina iz mjehura uz mokraćovod prema bubrezima. To je poznato kao vezikoureteralni refluks (VUR).
• obiteljska povijest upale mokraćnog sustava

Koji su znakovi i simptomi vezikoureteralnog refluksa (VUR)?

Većina djece s VUR-om ne pokazuje znakove ili simptome. Liječnici često otkriju stanje jer dijete ima upalu mokraćnih kanala s vrućicom.

Kako se dijagnosticira vezikoureteralni refluks?

Ako vaše dijete često ima simptome upale mokraćnih kanala, savjetujemo pregled prof. dr. sc. Sarage. Kroz pregled, dr. Saraga će se raspitati o povijesti bolesti vaše obitelji i naručiti pretrage kao što su:

• Pretrage krvi i urina za provjeru rada bubrega i znakova infekcije ili oštećenja bubrega.
• Ultrazvuk abdomena za pregled urinarnog trakta. Ovaj tip pregleda može pokazivati znakove infekcije, oticanje bubrega ili zadebljani mjehur.
• Urosonografija mokrenja s kontrastom (ceVUS).

Poliklinika Vitalis je jedina zdravstvena ustanova u Hercegovini koja primjenjuje metodu ceVUS koja bez ikakvog zračenja i nanošenja bilo kakvih posljedica djetetu, pokazuje ima li dijete VUR ili nema. Cijeli postupak traje relativno kratko i bezbolno, a profesor Saraga već nakon nekoliko minuta dolazi do odgovora je li ima povratka urina natrag u gornje dijelove mokraćnog sustava ili ne.

Dijagnozu vezikoureteralnog refluksa postavlja ultrazvučnim slikovnim prikazom mokraćovoda za vrijeme trajanja mokrenja, s prethodnim uštrcavanjem kontrastnog sredstva u mokraćni mjehur, tzv. ultrazvučnom kontrastnom cistografijom.

Ako i vaše dijete ima sličnih, opetovanih upala i problema s mokraćnim sustavom, nemojte dopustiti da se bolest razvija u neželjenom smjeru. U Poliklinici Vitalis već za nekoliko minuta uz pomoć suvremene ceVUS metode otkrit ćete sve dvojbe, jer mokraćna infekcija u djece je česta i uvijek treba imati na umu mogućnost trajnih posljedica ako se na vrijeme ne posumnja na VUR i ne učine potrebne pretrage kojima se on isključi ili dokaže.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close