Smanjene isporuke vozila i prognoze rasta cijena

Tko sada uopće može kupcu osigurati novo vozilo i po kojoj cijeni?

Gospodarstvo / Promo | 01. 12. 2021. u 09:10 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalna pandemija koronavirusa već neko vrijeme uzrokuje ozbiljne probleme na tržištu vozila diljem svijeta. Zbog smanjene proizvodnje u 2020. i nestašice poluprovodnika, problemi s isporukom vozila počeli su već ove godine.

Osim manje proizvodnje, na događaje značajno utječe i nagli rast cijena sirovina, energenata, transporta i auto dijelova. Čini se da će se trend nestašice vozila nastaviti i u 2022. godini. Uz nedovoljnu ponudu, već se ostvaruju prognoze da će uslijediti postepeni rast cijena do 30-40%, jer nadolazeća inflacija također stvara dodatni pritisak na cijene. Ako razmišljate o kupovini novog ili polovnog automobila, isplati se požuriti s kupovinom.

Manja proizvodnja, veća potražnja

Problemi s manjkom vozila datiraju još od 2020. godine, kada su proizvođači zbog pandemije i posljedično straha od naglog pada prodaje smanjili prodajna očekivanja i planiranu proizvodnju.

Dogodilo se, međutim, upravo suprotno, jer su se ljudi zbog straha od zaraze umjesto javnoga odlučili za vlastiti prijevoz, što je utjecalo na rast cijena polovnih vozila. Ovaj rast pratile su cijene novih vozila. Ove godine većina proizvođača planirala je povećanje proizvodnje, ali je došlo do nestašice poluprovodnika koji se koriste i u mnogim drugim industrijama povezanim s elektronikom, koje su tijekom pandemije postale još raširenije (računari, mobilna telefonija, pametni kućanski aparati itd.).

Manje i zakašnjele isporuke iz tvornica otežavaju kupcima kupovinu vozila, zalihe kod većine ponuđača brzo nestaju, a rokovi isporuke novih vozila znatno su produženi - čak i do godinu dana. Samo rijetki proizvođači još uvijek imaju vozila na zalihama, a ujedno i redovno isporučuju nova vozila.

Očekuje se značajno povećanje cijena novih vozila

Problemima s isporukom treba dodati i povećanje cijene energenata, sirovina i svega ostalog što će se za koji mjesec sigurno osjetiti i na cijenama novih automobila. Stručnjaci procjenjuju da će cijene novih vozila u 2022. porasti za 30-40 posto. Rast cijena je neizbježan jer je sve skuplje – sirovine, transport, auto dijelovi. S obzirom na situaciju, jasno je da je upravo sada pravo vrijeme za kupovinu vozila, kada su vozila još uvijek dostupna po postojećim cijenama.

Iskoristite priliku kada su vozila još uvijek dostupna po starim cijenama i preduhitrite rastuću inflaciju

Cijene novih vozila također će skočiti zbog inflacije – ove godine ostvarena je najviša inflacija u eurozoni u posljednjih 13 godina od 4,1 posto (gotovo dvostruko više od 2,2-postotne prognoze Europske središnje banke). A budući da polovna vozila imaju više cijene nego ikad prije, sada je pravo vrijeme za zamjenu starog za novo.

Foto: Ilustracija / Većina brendova u automobilskoj industriji bori se s nedostatkom vozila

I kod Volva je ponuda vozila smanjena i dolazi postepeno. Lokalni uvoznik i distributer redovno objavljuje zalihe na svojim web stranicama, ali zbog velike potražnje zalihe novih vozila brzo se smanjuju.

U posebnoj ponudi vozila sa zalihe, Volvo nudi svoje bogato opremljene modele S60, V60, V90 Cross Country, XC60 i XC90 po najpovoljnijim cijenama u ovom trenutku, a odvesti ih možete odmah. Za još lakšu kupovinu dostupno Vam je fleksibilno i pristupačno Volvo Car Financiranje.

Pažljivo odabrana i provjerena polovna Volvo vozila

Kao vrlo dobra alternativa novim vozilima, vrlo su popularna i malo korištena, provjerena i certificirana polovna vozila iz programa Volvo Select, koji marka Volvo nudi globalno. U Bosni i Hercegovini je u sklopu programa trenutno dostupno više od 50 vozila raznih modela starosti do 5 godina i sa zagarantirano manje od 150.000 pređenih kilometara, koja su do sada korištena kao zamjenska ili testna tvornička vozila.

Odmah odaberite novi ili polovni Volvo iz ograničenih zaliha

Vrijeme za povoljnu kupovinu ističe, stoga je ne odgađajte. Odaberite svoj Volvo iz trenutno dostupnih zaliha i preduhitrite povećanje cijena sljedeće godine!

Kopirati
Drag cursor here to close