Nisu sišli u jamske pogone

Zenički jamski radnici i dalje su u radničkom neposluhu

Zenički su rudari prva četiri dana prošlog tjedna, svakodnevno od sedam do osam ujutro, održavali štrajk upozorenja, da bi u četvrtak od 15 sati, nakon što im nije uplaćena plaća ni topli obrok za travanj.
Gospodarstvo / Posao | 29. 05. 2023. u 08:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:FENA / Zenički jamski radnici i dalje su u radničkom neposluhu

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su u četvrtak poslijepodne stupili u radnički neposluh, ni jutros nisu sišli u jamske pogone “Raspotočje” i “Stara jama”- potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

Zenički su rudari prva četiri dana prošlog tjedna, svakodnevno od sedam do osam ujutro, održavali štrajk upozorenja, da bi u četvrtak od 15 sati, nakon što im nije uplaćena plaća ni topli obrok za travanj, stupili u radnički neposluh. Sindikat je, zbog nemogućnosti da ispoštuje zakonske obveze za organizaciju generalnog štrajka, tog dana bio prisiljen otkazati generalni štrajk, ali su rudari odbili sići u jame.

''Ništa se nije promijenilo. Stanje je ostalo isto, proizvodni radnici nisu sišli u jame. Nemamo nikavih najava o načinu rješavanja ove situacije'', ističe Avdić, koji napominje da rudari dolaze na posao kako bi se samo evidentirali.

U petak je menadžment naložio da se radnici koji žele raditi o tome izjasne pismeno, ali, dodaje Avdić, jamski radnici ne žele se vratiti na posao dok ne dobiju svoja primanja. Direktor Mensur Hukić, koji je u četvrtak također održao pres-konferenciju, istaknuo je tada kako su u prva četiri mjeseca ove godine planirali proizvesti 147.841 tona uglja, a ostvareno je samo 62.512 ili 42,3 posto od plana.

Blokada računa rudnika, zaključno s 23. majom 2023. godine, kazao je tada Hukić, bila je na iznos od 4.673.358, 81 KM, dok im je i za isplatu tražene plaće nedostajalo 1.401.000 KM.

''Svaki radnički neposluh, svaka obustava proizvodnje nanosi veliku štetu RMU Zenica i svim uposlenicima'', poručio je tada Hukić, koji je zamolio rudare da se vrate na posao.

Kazao je i da je, ako je problem i u njemu samom, "njegova ostavka na raspolaganju”.

Kopirati
Drag cursor here to close