Konjic

Zdravstveni radnici najavili otkaze: Ovo se više ne može gledati sa strane

“Sa otkazima bit će devastiran zdravstveni sektor u Općini Konjic i nitko nije na dobitku. Zato želimo da poručimo odgovornim da riješe ovu situaciju.''
Gospodarstvo / Posao | 20. 12. 2021. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Konjicu Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održao press konferenciju. Zahtjevi uposlenika Opće Bolnice i Doma zdravlja su jednostavni: deblokada računa i uplata plaća. Ukupan dug je 22 milijuna, nagomilava se od 2008. godine.

Doktor Admir Suljić, zamjernik predsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH istaknuo je da će biti prinuđeni, ukoliko se ne usvoje njihovi prijedlozi i u što kraćem roku ne riješi ovo pitanje, da daju otkaze.

Devastacija zdravstva

“Sa otkazima bit će devastiran zdravstveni sektor u Općini Konjic i nitko nije na dobitku. Zato želimo da poručimo odgovornim da riješe ovu situaciju. Mi kao Sindikat želimo sudjelovati i ovo riješiti. Ovo se više ne može gledati sa strane. Ovo je nešto nezamislivo u suvremenim društvima da se u javnoj ustanovi toliko dug period ne uplaćuju porezi i da uposlenici nemaju svoje zarađene plaće”, naveo je Suljić.

Istaknuo je da je odgovornost na izabranim dužnosnicima u cijelom kantonu da iznađu rješenje uz pomoć federalne Vlade, te da se mora izaći iznad općinske razine.

“Strategija je da se mora odblokirati račun pod hitno, ako ne u narednim satima, onda odmah sutra. U Goraždu je bila slična situacija, svi liječnici su dali otkaz i zadnji dan kad su iselili iz bolnici kompletno zdravstvo je stalo, i onda su se za jedan sat sve dogovorili”, istaknuo je.

Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sidikata Doma zdravlja u osnivanju pojasnio je da od 2008. godine je neuplata doprinosa.

“Imamo ime i prezime direktora zdravstvene ustanove i i njegovog pomoćnika za financijska pitanja, koji je prvi dao prijedlog da se plaća može pustiti, a doprinosi samo obračunati”, rekao je Kerić.

Pošteno zarađene plaće

Kako su naveli, pristajali su na to zato što im je bilo u interesu da primaju samo plaću, ''da imaju lični dohodak. Redovno su obmanjivanji od menadžmenta da će se naći neko rješenje”.

Na pressu je rečeno i da su istražne radnje u tijeku, a potaknute su od uposlenika.

Boris Matić, doktor medicine predsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a rekao je da su se na Skupštini sindikata dogovorili, u slučaju da se desi scenarij davanja nekakvih kolektivnih otkaza, da Sindikat je osnovao financijsku pomoć za radnje koje budu poduzimali liječnici.

“Dogovorili smo novčanu pomoć članovima sindikata iz sredstava sa kojima sindikat raspolaže”, naveo je Matić.

Zdravstveni radnici, poručuju, od svojih zahtjeva neće odustati. Oni traže samo svoje pošteno zarađene plaće.

Kopirati
Drag cursor here to close