Promjene na tržištu

Zbog poskupljenja građevnog materijala i radova rastu i cijene stanova

Osim rasta cijena osnovnih životnih namirnica, kojima svakodnevno svjedočimo, čini se kako će rasti i cijene stanova. Razlog tomu je poskupljenje građevnog materijala. Tako su proizvođači stiropora već podigli cijene između 40 i 50 posto.
Gospodarstvo / Posao | 10. 03. 2021. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa dodatno je ugrozila ionako poljuljani standard bh. građana. Sve više je onih koji su ostali bez posla, dijelu njih mjesečni prihodni svedeni su na minimalac unatoč stalnim poskupljenjima koja se u BiH bilježe iz dana u dan.

Osim rasta cijena osnovnih životnih namirnica, kojima svakodnevno svjedočimo, čini se kako će rasti i cijene stanova. Razlog tomu je poskupljenje građevnog materijala. Tako su proizvođači stiropora već podigli cijene između 40 i 50 posto.

Upravo to poskupljenje dodatno je izazvalo probleme na tržištu jer je pogodilo sve one koji su krenuli u izgradnju objekta. Inače, stiropor, termoizolacijski materijal, jedna je od ključnih stavki prilikom izgradnje, a investitori i građevinski radnici ističu kako će ovakav val poskupljenja, kakav se ne pamti, sigurno utjecati na potražnju i rast cijena četvornoga metra stana.

Proizvođači stiropora tvrde kako je do poskupljenja došlo zbog rasta cijene sirovine na globalnom tržištu. Tehnički direktor u tvrtki EPS Laštro iz Kreševa Ivica Šitum za Glas Srpske rekao je kako je do poremećaja na tržištu došlo još pred kraj prošle godine, i to zbog nestašice sirovine.

''Pola Europe ne radi kako treba, a cijene su rasle i u siječnju i u veljači. Mislili smo kako će se situacija smiriti. Radili smo na vlastitu štetu. Međutim, početak ožujka donio je povijesni skok cijena sirovina, koje su za mjesec porasle za više od 40 posto, zbog čega smo mi i poskupili stiropor za 35 do 40 posto'', kazao je Šitum.

Dodao je i kako će ovo povijesno poskupljenje sigurno smanjiti potražnju. Više cijene ima i tvrtka Austrotherm BH koja godišnje proizvede oko 350.000 kubika stiropora.

''Cijene nafte na globalnom tržištu, od koje se dobiva sirovina, izravno diktiraju i cijenu sirovine. Cijena također ovisi i o proizvođačima koji diktiraju uvjete rada te prodajnu cijenu, što sve na kraju utječe na cijenu krajnjeg proizvoda'', rečeno je za Glas Srpske iz ove tvrtke.

Uz višu cijenu stiropora, ono što bi dodatno moglo otežati situaciju su i više cijene struje, koje su u RS-u već najavljene.

''Postoje najave kako će struja za gospodarstvo poskupjeti za sedam do deset posto, što će utjecati na rast cijena građevinskih radova'', rekao je Milan Mamlić, direktor jednog građevinskoga poduzeća.

Među stavkama koje diktiraju cijenu je i potražnja za stanovima kojih je, prema riječima agenata za nekretnine, sve manje.

''Od početka pandemije koronavirusa, koliko znam, u Mostaru se nije počela graditi ni jedna zgrada. Cijela ekonomija počiva na načelu ponude i potražnje pa je sasvim logično da će, kada je ponuda manja, cijene biti više, a budući da trenutačno još vlada pandemija, cijene su ostale na istoj razini.

Inače, da se nije dogodila pandemija, a da je situacija s potražnjom onakva kakva vlada trenutačno, cijene stanova sigurno bi bile više za 20 posto'', kazali su za Večernji list iz Agencije za nekretnine “Sivrić”. I iz sarajevske agencije “Area” kazali su ranije kako za stanovima ima potražnje.

''Problem je što nemamo stanova jer nema novogradnje, sve je stalo, ne radi se gotovo ništa i to je povećalo potražnju'', zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close