Počiinje PoWEr

Zaposleno samo 32 posto žena

Gospodarstvo / Posao | 06. 09. 2017. u 08:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podaci o sudjelovanju žena na tržištu rada u BiH su dostupni i porazni, imamo najnižu stopu zaposlenih, samozaposlenih ili žena u potrazi za poslom, priopćeno je iz Fondacije za društveno-ekonomski razvoj

Inače, Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State), organizira program ekonomskog osnaživanja žena ''PoWEr''. Program u trajanju od rujna 2017. do veljače 2018. godine je namijenjen ženama iz Bosne i Hercegovine koje imaju poslovnu ideju ili su tek registrirale vlastiti biznis.

Podaci o sudjelovanju žena na tržištu rada kažu da je samo 32 posto žena u BiH je aktivno na tržištu rada – zaposleno, samozaposleno ili je u potrazi za poslom, što je najniža stopa u Europi.

U BiH, 260.696 žena je nezaposleno, od čega njih 25 posto je nezaposleno duže od pet godina.

Ove brojke, ali i mnogi drugi razlozi opredjeljuju žene da pokrenu vlastiti biznis. Međutim, i tu brojke govore da su tzv. "ženski biznisi" u BiH tek u začetku. Žene u BiH su tri puta manje uključene u poduzetničke aktivnosti od muškaraca, 48 posto žena u BiH pokreće biznis iz nužnosti, a najveći izazovi za žene predstavlja namicanje financijskih sredstava potrebnih za osnivanje i razvoj biznisa.

''Fondacija 787, od rujna započinje sa višemjesečnim programom "PoWEr" u sklopu kojeg će 16 sudionica iz Bihaća, Nove Kasabe, Jajca, Kaknja, Sarajeva, Mostara, Visokog, Kupresa, Travnika, Ilijaša, imati priliku unaprijediti znanja i vještine u oblastima relevantnim za osnivanje i razvoj biznisa. U sklopu programa će, izmedju ostalog, raditi na razvoju poslovnog modela za svoju ideju, proći edukacije iz oblasti poput financijskog menadžmenta, marketinga, ljudskih resursa itd., te kroz proces mentoringa s uspješnim poduzetnicima savladati prepreke i izazove u procesu razvoja poslovne ideje u uspješan biznis. Tim Fondacije 787 je tijekom svih 7 mjeseci na raspolaganju sudionicima istovremeno pokušavajući povezati ih sa budućim donatorima i investitorima'', navedeno je u priopćenju Fondacije.

Program je usmjeren na promoviranje neiskorištenog potencijala ženskog poduzetništva u cilju ohrabrivanja žena u BiH da započnu vlastiti biznis.

Inače, Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787 je neprofitna organizacije čiji je rad usmjeren na ekonomsko osnaživanje žena i mladih kroz poticanje poduzetništva, te podržavanje njihovog profesionalnog rasta i razvoja. Naše aktivnosti uključuju obrazovanje, informiranje, umrežavanje, pružanje usluga poslovnog razvoja, te zagovaranje za bolji položaj žena i mladih u bh. Društvu.

Realizacija programa je financirana grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Kopirati
Drag cursor here to close