Hrvatska

Zanimanje u usponu: Sve više virtualnih asistenata

Istraživanje koje je provela agencija Go2human Hub na ukupno 433 ispitanika, od toga 104 virtualna asistenta, pokazalo je da su virtualni asistenti u Hrvatskoj većinom žene (95 posto).
Gospodarstvo / Posao | 10. 08. 2023. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednje četiri godine broj virtualnih asistenata u Hrvatskoj povećao se na 400 te je i dalje u rastu, za oko sto novih godišnje.

Istraživanje koje je provela agencija Go2human Hub na ukupno 433 ispitanika, od toga 104 virtualna asistenta, pokazalo je da su virtualni asistenti u Hrvatskoj većinom žene (95 posto).

Uglavnom su visokoobrazovani (77%), stariji od 30 godina (89%) i većina ima više od šest godina prethodnog radnog iskustva (66%), piše Poslovni.hr.

"Zanimanje virtualnog asistenta doživjelo je pravu malu revoluciju u Hrvatskoj. Od potpunog nepoznavanja pojma virtualni asistent ne tako davne 2020. godine, do cijele jedne industrije ljudi koji pružaju poslovne usluge na daljinu, koristeći svoju opremu i radeći od doma. Virtualni asistenti u Hrvatskoj danas surađuju s domaćim poduzetnicima kojima najčešće pomažu oko zadataka iz područja administracije, operative, organizacije i marketinga. Mahom su to visokoobrazovane žene koje imaju prethodno radno iskustvo iz srodnih područja, a sada svoje usluge nude samostalno putem vlastitih obrta ili tvrtki", kaže Sanja Veletanlić, vlasnica obrta Ljudomat u sklopu kojeg je agencija Go2human Hub.

Prosječna cijena sata usluge virtualne asistencije u Hrvatskoj porasla je s 15,26 eura 2020. godine na 20,50 eura po satu 2023. godine. Konkretno, većina od 104 ispitana virtualna asistenta odgovorila je da postiže prosječnu cijenu sata od 16 do 25 eura.

Virtualni asistenti koji svoje usluge naplaćuju po satu, naplaćuju isključivo efektivne sate. Takvim načinom rada i poštenim mjerenjem radnih sati u praksi i oni najaktivniji virtualni asistenti u radnom danu naplate tek oko 3-4 sata svog rada, tako da mjesečno u prosjeku mogu zaraditi 1230 eura bruto prihoda.

Kopirati
Drag cursor here to close