Stižu turisti

Zahuktava se turistička sezona u Mostaru

Gospodarstvo / Posao | 29. 03. 2017. u 05:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahuktava se turistička sezona u biseru Hercegovine Mostaru, koji godišnje posjeti oko milijun turista iz cijelog svijeta.

Očekivanja su da će ova sezona biti znatno bolja od prethodnih. Tome u prilog ide i podatak s terena koji govori da je broj turista u predsezoni za čak 35 posto veći nego lani, piše Dnevni avaz.

Živopisne ulice i sokaci Starog grada, načičkani suvenirnicama i zanatskim radnjama koje nude sve i svašta, već su puni gostiju. Tako je bilo i proteklog vikenda - bašte restorana u ovom dijelu grada su krcate, slastičari već uveliko prodaju sladoled i ostale đakonije, a grupe turista mobitelima svako malo ovjekovječuju svoju posjetu dragulju Mostara - Starom mostu.

Mostarske laste, članovi Kluba skakača u vodu „Mostari“, domaćinski pozdravljaju svakog gosta, nudeći da za njih izvedu vratolomni skok u Neretvu, po čemu je Mostar nadaleko poznat.

''Cijena skoka i dalje je ista, 25 eura. Sezona skokova dobro je počela, a najviše ih žele vidjeti naši, domaći ljudi'', govore laste.  

Amerikanka Harmony Houston, koja je s prijateljima prvi put u Mostaru, oduševljena je ovim gradom i arhitekturom starogradske jezgre.

''Ovo je super, prelijepo, ovakvo nešto mi u Americi nemamo. Odavno želim posjetiti ovaj grad, čije sam fotografije gledala na internetu i, evo, želja mi se ispunila. Sve je prelijepo, okruženje, rijeka, ljudi i hrana, a Stari most je najljepši'', govori Harmony.

Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke, uz nadu da će broj turista biti još veći od Uskrsa, kada se očekuje prava navala. Turistički vodič Ibrahim Šabanac kaže da trenutno najviše ima gostiju iz azijskih zemalja.

''Uzimajući u obzir prošlu predsezonu, ova ima do 35 posto više gostiju. Veliki broj njih već zna ponešto o ovom gradu, ali 75 posto pogrešno smatra da je grad i dalje podijeljen. Zanimaju se i za ratne sukobe, ali pitaju i za kule i ostale građevine'', kaže Šabanac. 

Uz poruku da Mostar nije podijeljen, Šabanac je na kraju razgovora uputio dobrodošlicu svim gostima u ovo prelijepo mali dio pod nebom, gdje svaki kamen, svaki zid i svaka građevina odišu povijesti.

Prvi put u Mostar je stigla i Splićanka Lucija Pavlović. Sviđa joj se sve što je vidjela u Starom gradu.

''Mostar mi se oduvijek dopadao zbog njegove bogate kulture. Budući da moja mama ovdje završava doktorat, odlučila sam doći s njom i usput posjetiti Stari grad'', dodaje Pavlović. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close