WEF

Za 5 godina nestaje 14 milijuna radnih mjesta

AI će do 2027. godine ugroziti oko 26 milijuna administrativnih poslova i radnih mjesta vezanih za čuvanje podataka.
Gospodarstvo / Posao | 01. 05. 2023. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski ekonomski forum (WEF) objavio je kako će u sljedećih pet godina na cijelom svijetu nestati 14 milijuna radnih mjesta.

Na osnovu ankete u kojoj je sudjelovalo više od 800 kompanija, WEF očekuje da će poslodavci do 2027. godine otvoriti 69 milijuna radnih mjesta, dok će ugasiti 83 milijuna poslova, prenosi CNN.

Dakle, nestat će 14 milijuna radnih mjesta, što predstavlja dva posto svih zaposlenih, naveo je WEF u priopćenju, prenosi Tanjug.

Prelazak na sustave obnovljive energije će stvoriti značajan broj novih radnih mjesta, dok će na tržište rada negativno utjecati spor ekonomski rast i visoka inflacija.

Razvoj umjetne inteligencije (AI) će imati kako pozitivan, tako i negativan utjecaj na radna mjesta, predviđa WEF.

Firmama će biti potrebni zaposleni koji će uvesti AI u sustave kompanije i upravljati alatima vezanim za umjetnu inteligenciju.

Analitičari podataka, kao i stručnjaci za strojno učenje i cyber sigurnost, ne trebaju brinuti za svoju budućnost, pošto će potražnja za njima porasti za 30 posto do 2027. godine, prognozira WEF.

S druge strane, AI će do 2027. godine ugroziti oko 26 milijuna administrativnih poslova i radnih mjesta vezanih za čuvanje podataka.

Generativni alati AI kao što je ChatGPT su nedavno izazvali senzaciju, ali firme ne očekuju da će automatizacija rasti vrtoglavim tempom. Kompanije misle da će do 2027. oko 42 posto svih radnih zadataka preuzeti strojevi.

Firme ipak mijenjaju mišljenje o tome što njihovi zaposleni trebaju znati, a "sposobnost da se efikasno koriste AI alati" se sada vrednuje više nego programiranje, zaključuje WEF.

Kopirati
Drag cursor here to close