Kolektivni ugovor

Vlada HNŽ: Novim kolektivnim ugovorom ispunjeni zahtjevi liječnika i stomatologa u HNŽ

U skladu s postignutim dogovorom pripremljen je Kolektivni ugovor kojim je predviđeno povećanje osnovne plaće za ukupno 20 % u dva koraka
Gospodarstvo / Posao | 27. 07. 2022. u 12:23 Vlada HNŽ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg danas je, u ime svih poslodavaca u zdravstvenomu sustavu HNŽ-a, s predsjednikom Strukovnoga sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u dr. Borisom Matićem, u nazočnosti zamjenika predsjednika Sindikata dr. Elvedina Habibije, potpisao novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ-a.

U skladu s postignutim dogovorom pripremljen je Kolektivni ugovor kojim je predviđeno povećanje osnovne plaće za ukupno 20 % u dva koraka, i to na početku prve godine primjene Kolektivnoga ugovora 10 % i dodatnih 10 % na početku sljedeće godine, s tim da je Kolektivni ugovor zaključen na razdoblje od tri godine.

''Tijekom razgovora koje smo vodili s predstavnicima sindikata iskazali smo puno razumijevanje i uvažili činjenicu da se radi o poslovima koji zahtijevaju iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi te, unatoč složenim financijskim uvjetima, ponudili model povećanja plaća koji su predstavnici sindikata, također razumijevajući ukupno stanje, prihvatili. Koristim prigodu svim sudionicima u ovomu procesu koji je doveo do današnjeg čina potpisivanja Kolektivnoga ugovora čestitati i iskreno zahvaliti.

Također, s punom odgovornošću želim istaknuti kako je ova Vlada, u duhu jednoga iskrenog i potpunog socijalnog dijaloga, tijekom cijelog mandata jasno pokazala i posvjedočila vrlo izraženo razumijevanje za ulogu svih zdravstvenih djelatnika. Ulagali smo i ulažemo u izgradnju novih zdravstvenih objekata, poput nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar, pomagali i pomažemo sve naše zdravstvene ustanove, kontinuirano poboljšavajući i njihov materijalni status i uvjete rada.

Foto: Vlada HNŽ / Novim kolektivnim ugovorom ispunjeni zahtjevi liječnika i stomatologa u HNŽ

S obzirom na to da smo ponovno u vremenu kada svjedočimo povećanju broja zaraženih koronavirusom, ali i posljedicama niza globalnih izazova druge vrste, i danas se želim zahvaliti na svemu što su naši liječnici i cjelokupno zdravstveno osoblje učinili kako bismo se lakše nosili sa svim nedaćama koje nam je pandemija donijela'', kazao je predsjednik Herceg.

''Zahvalni smo Vladi HNŽ-a jer je postignutim dogovorom potvrđeno da cijene naš rad i odgovornost koju naš posao nosi. Osim toga, a budući da živimo u vremenu u kojemu cijene životnih potrepština svakodnevno poskupljuju, prenosim vam zadovoljstvo naših članova postignutim dogovorom o povećanju plaća i drugih materijalnih i nematerijalnih prava reguliranih ovim ugovorom'', poručio je sindikalni čelnik Boris Matić.

Inače, sredstva za financiranje prava iz Kolektivnoga ugovora koji će se početi primjenjivati od 14. kolovoza tekuće godine, bit će osigurana u Financijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, Proračunu HNŽ-a, proračunima općina i gradova, te u financijskim planovima zdravstvenih ustanova.

Kopirati
Drag cursor here to close