Iz ruke u ruku

Vlada FBiH zaduženjem pomaže privatnicima

Sredstva zajma namijenjena su za povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru ciljnih grupa prijavljenih tražitelja posla.
Gospodarstvo / Posao | 09. 03. 2023. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u ukupnom iznosu do 39.000.000 eura odobrenih sredstava za BiH, od čega se 25.000.000 eura alocira na Federaciju za Projekt podrške zapošljavanja.

Zapošljavanje 15.000 osoba? 

Sredstva zajma namijenjena su za povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru ciljnih grupa prijavljenih tražitelja posla. Projekt će to ostvariti financiranjem više aktivnih mjera tržišta rada te pružanjem podrške za jačanje posredovanja pri zapošljavanju i modernizacijom praksi monitoringa i evaluacije.

Također, obuhvaća i pokrivanje izdataka izazvanih porastom broja nezaposlenih osoba u vrijeme pandemije.

Provedba Projekta, između ostalog, treba rezultirati zapošljavanjem 15.000 osoba u FBiH, a njegove aktivnosti polučiti održivoj zaposlenosti i nakon 12 mjeseci po isteku poticaja. Obuhvaća i očuvanje integriteta financijskih fondova javnih službi za zapošljavanje i Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i mogućnost izdvajanja većih financijskih sredstava za buduće zapošljavanje.

Utvrđenim prijedlogom Odluke također se potvrđuje da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federaciju, a posebno usuglašeni zapisnik s pregovora, Nacrt Sporazuma o zajmu između BiH i IBRD-a te Nacrt Projektnog sporazuma između IBRD-a i Federacije BiH, kao i Nacrt Dokumenta o procjeni projekta.

Odlukom je i predloženo davanje suglasnosti za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije za ova sredstva.

Posljedice pandemije

Naime, kako je navedeno u Informaciji Federalnog ministarstva financija, Vlada FBiH je Zaključkom od 10. lipnja 2021. podržala inicijativu za zaduženje kod IBRD - Svjetske banke za Projekt Podrške zapošljavanju u BiH-II (ESP II) - dodatno financiranje na području FBiH u iznosu do 25 milijuna eura.

U travnju prošle godine održani su i pregovori na kojim je usuglašen Zapisnik, nacrt Sporazum o zajmu između BiH i IBRD, nacrt Projektnog sporazuma između FBiH i IBRD i Dokument o procjeni projekta (PAD).

Inače, ovaj projekt je pokrenulo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike s ciljem pružanja podrške djelomičnog umanjivanja utjecaja na pandemije COVID-19 na aktivne mjere tržišta rada, kao i priljev velikog broja radnika koji su ostali bez posla uslijed pandemije.

Također, nastavit će se ispunjavanje obveza iz Reformske agende, kao što su unaprjeđenje ishoda tržišta rada i tranzicija na tržišnu ekonomiju, a koje su i dalje najveći izazovi u BiH.

Ovaj zajam je s rokom otplate od 32 godine uz sedmogodišnji grace period, a za realizaciju danas usvojene Odluke i izvještavanje, zaduženo je Federalno ministarstvo financija. Utvrđeni prijedlog odluke radi donošenja bit će upućen Parlamentu Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close