Ništa

Vlada FBiH odbila prijedlog za dodjelu posebnog radnog staža majkama

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbila je ovakvu mjeru navodeći da je Fond PIO/MIO već preopterećen i da se pronatalitetna treba voditi na drugi način.
Gospodarstvo / Posao | 24. 11. 2021. u 19:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbila je prijedlog zastupnika Naroda i Pravde u Parlamentu Federacije BiH Mirsada Pindže da se majkama za svako rođeno dijete dodijeli poseban radni staž.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirsad Pindžo krajem listopada 2021. uputio je prema Ministarstvu rada i socijalne politike i Vladi Federacije BiH inicijativu kojom se predlažu izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO u Federaciji BiH u kontekstu dodjeljivanja posebnog staža u trajanju od jedne godine majkama za svako
rođeno dijete.

Prema inicijativi, time bi se unaprijedio položaj žena-majki pri ostvarivanju prava na mirovinu jer bi im se ta godina uračunala u ukupni radni staž.

U objašnjenju inicijative zastupnik Pindžo naveo je da se ova demografska mjera pokazala kao primjer dobre prakse u zemljama regije i Zapadne Europe, a primarni cilj je zaštita položaja zaposlenih žena-majki.

"U zemljama Zapadne Europe predmetnim zakonima je regulirano da se svakoj ženi-majci uračunava dodatni staž po djetetu u trajanju od dvije i po godine, čime se i nezaposlenim majkama omogućava ostvarenje prava na mirovinu u slučaju ako su rodile dvoje ili više djece. U zemljama regije navedenom demografskom mjerom nastoji se riješiti diskriminirajući položaj žena-majki u vrijeme porodiljskog odsustva, u tijeku kojeg se ženama vrši umanjenje uplate doprinosa PIO/MIO, što po automatizmu znači i smanjenje penzije", naveo je Pindžo u inicijativi.

No, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbila je ovakvu mjeru navodeći da je Fond PIO/MIO već preopterećen i da se pronatalitetna treba voditi na drugi način.

Sama Vlada Federacije BiH nije pojasnila na koji drugi način kao i kada i kroz koje mjere Vlada Federacije BiH namjerava započeti s pronatalitetnom politikom, stoji u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close