Poduzetničke ideje

Veliko zanimanje mladih Konjičana za pokretanje svog biznisa

Ukupan fond za pokretanje novih biznisa na području Općine Konjic iznosi 100.000 KM.
Gospodarstvo / Posao | 26. 08. 2020. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Općina Konjic / Predstavljanje poduzetničkih ideja u Konjicu

Na području općine Konjic realizirana su dva ciklusa obuka ''Pokreni svoj posao'' za kandidate koji imaju priliku uz podršku Europske unije dobiti grant sredstva za registraciju i pokretanje poduzetničkih djelatnosti u okviru EU4Business projekta 'Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške biznisima'.

Od ukupno 45 prijavljenih kandidata i kandidatkinja, obuku je uspješno završilo njih 35, čime su stekli pravo na certifikat kojim se potvrđuje prisustvo obuci po SIYB (Start and Improve Your Business – Kako pokrenuti posao i unaprijediti poslovanje) metodologiji Međunarodne organizacije rada, priopćeno je iz Općine Konjic.

U Konjicu je 19 kandidata predstavilo svoje poslovne ideje pred Povjerenstvom koja će prema unaprijed definiranim kriterijima projekta izvršiti bodovanje njihovih ideja u sljedećim danima i odabrati najkvalitetnije.

Posebno raduje veliki odziv i sudjelovanje mladih u ovom projektu, koji su pokazali spremnost za savlađivanje novih znanja i vještina te će u tom smislu Općina Konjic i Agencija ''PRVI KORAK'' d.o.o. nastaviti sa projektima koji su od značaja za mlade i razvoj poduzetništva na području ove općine. Rezultati ovog Javnog poziva za kandidate iz Konjica će biti objavljeni na službenoj web i Facebook stranici Općine Konjic i Agencije ''PRVI KORAK'' d.o.o. Konjic.

Ukupan fond za pokretanje novih biznisa na području Općine Konjic iznosi 100.000 KM.

Projekt 'Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima' u partnerstvu implementiraju općine Jablanica, Kakanj, Konjic i Agencija 'PRVI KORAK' d.o.o., Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje ZDK – Biro rada Kakanj, Univerzitet 'Džemal Bijedić' Mostar, RadIN d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica.

Uspostavom međuopćinskog partnerstva se nastoji izravno poboljšati inkluzivna poduzetnička infrastruktura i povećati broj novoosnovanih biznisa na području općina Jablanica, Kakanj i Konjic, priopćeno je iz Općine Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close