Unatoč krizi

Većina tvrtki darivat će svoje radnike božićnicama

Od deset većih gospodarstvenika s kojima su novinari komunicirali na području čitave Bosne i Hercegovine, radnici imaju razloga za zadovoljstvo.
Gospodarstvo / Posao | 07. 12. 2020. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: PR / Ilustracija

Božić je pred vratima, a ovaj će, kako su i sugovornici Večernjeg lista potvrdili ovih dana, biti drukčiji nego ikad dosad.

Pandemija koronavirusa promijenila je naš život i umjesto da u ovim danima razgovaramo o ozračju u kojem dočekujemo rođenje Isusa Krista, ukrašavanju ulica, živim jaslicama, kićenju bora, uređenju domova, pa i kolačima koje ćemo jesti u dane blagdana, jer i oni predstavljaju tu jednu toplinu zajedničkih druženja, dani nam počinju i završavaju izvješćima o broju novozaraženih, načinima liječenja, cjepivu, novom normalnom, zdravstvenoj i ekonomskoj krizi..., uvažavajući i poštujući donesene mjere i dajući doprinos u borbi protiv COVID-19, moramo sve učiniti da brigu koja je zavladala zamijeni osmijeh na licima ljudi jer Božić kao najradosniji kršćanski blagdan to i zaslužuje.

Možda su kontakti smanjeni, ali advent je tu, priprava za najljepše doba u godini je počela i Božić se ima roditi u našim srcima te ne traži negativan pristup i malodušnost.

Ipak, veći broj privatnika ovih dana koji su dosad davali 13. plaću i koji planiraju to učiniti i u ovoj godini.

Iako je krizna, poduzetnik i direktor u jednoj hercegovačkoj tvrtki koja je dosadašnjih godina davala od 300 do 500 KM božićnice, kaže da će se i ove godine potruditi na isti način kao proteklih blagdana donijeti osmijeh na lice svojim radnicima.

''Da je godina izvrsna kao neke ranije, nije. Ali i da je crna kako se govori, nije ni to. Kao proizvodnu tvrtku zaobišao nas je “lockdown”, ali naravno da je na nekim tržištima zabilježena manja potražnja za našim proizvodima.

Najgora stvar u svemu ovom je neizvjesnost jer ovakva situacija predugo traje, a osim što zabrinjava taj financijski segment, posebno smo osjetljivi na naše radnike i zato smo donijeli, usuglašeno s njima, odluku da nema odlazaka na masovnije proslave ili neka druga druženja koja mogu ugroziti njihovo i zdravlje njihovih bližnjih, kao i cijele naše zajednice.

Ali, moram pohvaliti da smo se i tijekom ljeta, kada je došao ovaj jači val zaraze, pridržavali mjeri i tako smo sačuvali proizvodne pogone. I iz tog razloga ništa nas ne sprječava da isplatimo jednaku božićnicu kao ranijih godina. Isplaćivali smo je kada smo tek pokretali tvrtku i kad smo bili višestruko zaduženi te ćemo njome i ove godine obradovati svoje radnike.

I vjerujem da će tako postupiti svi koji zapošljavaju više stotina ljudi. Ako smo ranijih godina ostvarivali izvanredne rezultate i profitirali od posla, onda možemo ove godine i zadržati tu solidarnost.

Nažalost, ima i tvrtki koje su doživjele veći potop, ali vjerujem da će brzo svi stati na noge. Nadam se da od iduće godine uopće neće dolaziti u pitanje priča o 13. plaći ili, kako je mi nazivamo, božićnici, koja će donekle uljepšati teške dane zaposlenicima'', ispričao je za Večernji list sugovornik i direktor u jednoj većoj hercegovačkoj tvrtki.

Od deset većih gospodarstvenika s kojima su novinari komunicirali na području čitave Bosne i Hercegovine, radnici imaju razloga za zadovoljstvo jer, osim što će davati božićnicu, nijedan nam nije spomenuo da će je umanjivati.

Neke tvrtke imat će i poklon-paketiće za svoje zaposlenike kako bi obradovali i njihove najmilije. Solidarnost, o kojoj puno govorimo posljednjih dana, mora se vidjeti i na djelu, stoga su ovakvi primjeri uistinu hvalevrijedni.

Za komentar fenomena božićnica, do kojeg i tvrtke, ali i obrti, pa makar simbolično, drže u ovoj zemlji, novinari su upitali i Marina Čuljka, PR stručnjaka i analitičara sa Sveučilišta u Mostaru.

''Fenomen božićnice bilo bi dobro promatrati iz perspektive ugleda/reputacije. Upravo znajući da je osnova vrijednosti reputacije bilo koje organizacije odnos i zadovoljstvo djelatnika (dionika), božićnicu vidimo kao pozitivnu gestu. Budući da to ipak financijski nešto košta organizaciju, siguran sam da one, svjesne vrijednosti svojih zaposlenika, taj financijski element promatraju kao investiciju, a nikako kao trošak'', govori za Večernji list Čuljak.

Osvrnuo se i na vrijeme u kojem živimo jer prvi put božićnica stiže u jeku globalne pandemije, što je, s druge strane, još ljepši izraz zahvalnosti prema radnicima.

''Djelatnici zasigurno u ovako kriznim vremenima, kojima svjedočimo suočeni s pandemijom COVID-19, i više cijene gestu i financijski dodatak u obliku božićnice. Uzimajući sve navedeno u obzir, vjerujem da će i ovih blagdana božićnica biti standardan oblik vrjednovanja rada i uvažavanja u većini tvrtki i organizacija. Takav pristup u budućem vremenu, prema dvosmjernom simetričnom modelu, višestruko će koristiti reputaciji organizacija čiji će djelatnici osjećati jaču povezanost s organizacijom u kojoj rade i djeluju'', zaključio je analitičar sa Sveučilišta u Mostaru.

Božić nam kuca na vrata, jedna godina koja nam djeluje kao beskrajni dan bliži se svom kraju. Božićnica o kojoj se govori donekle će biti poticaj ljudima da nastave vrijedno raditi, u nadi da će sljedeća, 2021. godina donijeti puno više smijeha na licima i radosti u srcima.

Kopirati
Drag cursor here to close