Rast cijena ubija sve

Upitan opstanak peradarske proizvodnje na samom jugu Hercegovine

Za 25 godina koliko se bave peradarstvom, za najveću farmu koka nosilja u regiji, ova godina će, kažu, bit će upamćena kao jedna od najtežih.
Gospodarstvo / Posao | 23. 12. 2022. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog svakodnevnih poskupljenja i sve manje isplativosti, upitan je ostanak peradarske proizvodnje na području Ljubinja. Domaće gospodarstvo, kažu vlasnici farmi, nikad nije bila ugroženije.

Višedesetljetna tradicija uzgoja koka nosilja, po kojoj je ova općina bila prepoznatljiva, mogla bi gotovo nestati.

Najteža godina ikad

Za 25 godina koliko se bave peradarstvom, za najveću farmu koka nosilja u regiji, ova godina će, kažu, bit će upamćena kao jedna od najtežih. Obilježilo je drastično poskupljenje stočne hrane i žitarica, kako i komponenti, energenata i transporta. Morali su da smanje proizvodnju. Farma je opstala zahvaljujući kreditnim sredstvima.

''Najviše je utjecaja imala proizvodnja stočne hrane, te komponente od kukuruza, soje, suncokreta, neka je poskupila čak i do 100 posto, nakon toga najveći udar i trošak je papirna ambalaža koja je za godinu poskupila 100 posto i naravno gorivo'', kaže Dušan Koljibabić, vlasnik farme "Koka produkt" iz Ljubinja.

Troškovi premašili prihode

Od ove godine određeni broj "malih" farmi obustavio je proizvodnju. Troškovi su, kažu, odavno premašili prihode.

''Do unazad dvije godine kilo hrane bilo je 60 pfeninga, a sada je marku i deset. Sada nas sigurno košta dvije-tri marke u uzgoju nego ranije, a cijena još varira, zbog toga mnogi ljudi odustaju'', kaže Željko Pecelj, peradar iz Ljubinja.

U posljednjih godinu dana, kažu u Ljubinju, cijena jaja povećana je za 40 do 50 posto. Iako je potražnja na tržištu i sada velika, peradari kažu da je proizvodnju nemoguće održati bez dodatnog rasta cijene krajnjeg proizvoda.

Nagli skok cijena ulaznih komponenti osjetili su svi proizvođači, pa je nerealno očekivati da će u ovakvim ekonomskim uvjetima bilo tko od ljubinjskih peradara povećavati proizvodnju i širiti posao. Ono što je činjenica je da je svaki dan sve manje domaćih jaja na našem tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close