Carinski obveznici prvi korisnici

UNO počinje izdavati kvalificirani digitalni potpis poslovnoj zajednici

Prva elektronska usluga koja će biti ponuđena poslovnoj zajednici u BiH je NCTS – novi kompjuterizirani tranzitni sustav
Gospodarstvo / Posao | 14. 05. 2021. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) postala je certificirano tijelo u Bosni i Herecgovini za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, koji će zamijeniti klasični potpis i pečat u službenoj komunikaciji prilikom pružanja elektronskih usluga poslovnoj zajednici.

Riječ je o zaista velikoj reformi u BiH koja će poslovnoj zajednici omogućiti da sva svoja prava i obveze ostvari puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem.
 
Rješenjem Ministarstva transporta i komunikacija BiH, UNO je akreditirana i upisana kao kvalificirani ovjeritelj u Bosni i Herecgovini. To znači da će poreski obveznici moći podnosti zahtjeve Upravi za dobijanje digitalnih kvalifikovanih potvrda (digitalnih kvalificiranih potpisa), kao i za korištenje elektronskih usluga.

Prva elektronska usluga koja će biti ponuđena poslovnoj zajednici u BiH je NCTS – novi kompjuterizirani tranzitni sustav, čiji početak primjene je planiran 01.07.2021. godine, stupanjem na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH.

Tako će carinski obveznici i špediteri biti prvi korisnici digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH jer će sve svoje dokumente u potpuku elektronskog provoza roba ovjeravati na novi način i slati u informacijski sustav Uprave isključivo elektronskim putem. Novi elektronski provoz roba značajno će ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom osobnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove.

Nakon toga UNO će krenuti sa širenjem ponude elektronskih usluga koje će se moći ovjeravati digitalnim kvalifikciranim potpisom, kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava isključivo elektronskim putem, podnošenje PDV i trošarinskih prijava, podnošenje raznih zajtjeva u Upravu itd.

Cilj UNO je da u tijeku 2022. godine u potpunosti pređe na bezpapirmno poslovanje sa obveznicima indirektnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalifikovanog potpisa izdanog od strane UNO sva svoja prava i obaveze moći ostvariti puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem.

Kopirati
Drag cursor here to close