Zabrinutnost

Emirati se protive Bidenovim uvjetima za kupovinu F-35

Gospodarstvo / Posao | 14. 12. 2021. u 21:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni Arapski Emirati zaprijetili su u utorak da će obustaviti kupovinu borbenih zrakoplova F-35, protiveći se uvjetima zbog zabrinutosti SAD-a za Kinu.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je veći nadzor nad najsuvremenijim zrakoplovima nakon što je njegov prethodnik Donald Trump ponudio paket oružja vrijedan 23 milijarde dolara, što se smatra nagradom za priznanje Izraela od strane Zaljevske države.

"UAE su obavijestili SAD da će obustaviti razgovore o kupovini F-35", rekao je dužnosnik Emirata.

"Tehnički zahtjevi, suverena operativna ograničenja i analiza troškova i koristi doveli su do ponovne procjene", rekao je dužnosnik.

Izjava dolazi nekoliko dana nakon što je UAE pristali kupiti rekordnih 80 ratnih zrakoplova Rafale od Francuske za 14 milijardi eura (15,8 milijardi dolara) tijekom posjete predsjednika Emmanuela Macrona, što ukazuje na to da naftom bogata zaljevska država ima alternative.

Međutim, dužnosnik Emirata rekao je da Sjedinjene Države "ostaju povlašteni dobavljač UAE-a" za naprednu opremu i, usprkos najavljenoj obustavi razgovora o F-35, delegacija Emirata će ove sedmice posjetiti Washington radi razgovora.

"Nadamo se da ćemo moći riješiti sva otvorena pitanja", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je uobičajeno razgovarati o zahtjevima prije prijenosa tehnologije.

Kopirati
Drag cursor here to close