Kriza

U Mostaru većina dućana i dalje zatvorena, jer kupaca nema

Sa otvaranjem ugostiteljskih radnji, očekuju se gosti iz Bosne što bi bar donekle vratilo nadu da sezona nije u potpunosti propala.
Gospodarstvo / Posao | 04. 05. 2020. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je obrtnicima dozvoljen rad, u Starom gradu u Mostaru tek je nekoliko otvorenih dućana.

Vlasnici uglavnom odbijaju snimanje jer kažu trebaju se radnje očistiti, pripremiti. Poput Azre, vlasnice suvenirice, neki još vjeruju da sezona nije propala.

"Ja sam optimista, bit će. Ljudi su dovoljno zatvoreni da očekuju da sad putuju. Ja se nadam da će biti da živimo. Normalno da smo u padu, nema šanse da budu očekivanja od lani. Muž ne radi, od ovoga živimo nas peteročlana familija. Tri cure su velike, dovoljno da plaćam i kući i ovdje da se živi", kazala je Azra Blagajac, vlasnica dućana u Starom gradu.

U odnosu na ranije godine, ovom se kaldrmamom u svibnju već nije moglo normalno šetati zbog velikog priliva turista, no danas su ulice poluprazne. Manji broj Mostaraca koje je sunce izmamilo da izađu vani, dok je Turistički biro zatvoren do daljnjeg.

Ugostitelji se nadaju kako će odluka o otvaranju restorana i kafića biti donesena polovinom svibnja, no službene informacije nema.

"Došli smo, čistimo. Od idućeg tjedna nagovještavaju da ćemo moći otvarati. A šta i ako otvorimo? Bez otvaranja granica, bez putovanja, turista... nema ništa ovdje. Ako toga bude, bit će nešto i posla. Ne znam kako ću sa radnicima, imam dosta radnika, hoće li biti posla da mogu bar sebi nešto zaraditi. Da budemo na nuli, to odlično će biti", kazao je Adis Bašić, ugostitelj.

Gradska uprava Mostara izašla je u susret ovim ljudima pa se zakupnine za travanj i svibanj nisu plaćale. Konkretna pomoć koja je treba biti poticaj očuvanju radnih mjesta u turizmu, koji je posebno pogođen, za sada je izostala.

"Nema nikakve omoći, osim Gradske uprave koja nas je oslobodila najamnine. A šta će biti dalje, ja ne znam", kazao je Adis.

"Sumnjam da će išta pomoći. Uzdaj se u se i to je to", poručila je Azra.

Sa otvaranjem ugostiteljskih radnji, očekuju se gosti iz Bosne što bi bar donekle vratilo nadu da sezona nije u potpunosti propala.

Značajna sredstva otići će i na prevenciju i zaštitne mjere, jednom kada se rad dopusti.

Do tada, čini se većina dućana ostaće zatvorena, jer kupaca nema, javlja N1.

Kopirati
Drag cursor here to close