Pozitiva

U Grudama udvostručen broj zaposlenih

Lokalne vlasti potiču razvoj poduzetništva raznim olakšicama i ubrzanim izdavanjem potrebnih dozvola. Ulaže se i u različite gospodarske grane.
Gospodarstvo / Posao | 24. 02. 2020. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grude, prije rata jedna od nerazvijenijih općina, danas bilježi dvostruko više zaposlenih nego prije 30 godina.

Dok velike sredine bilježe pad, ova općina po gospodarskom rastu je na samom vrhu u Bosni i Hercegovini.

Malo i srednje poduzetništvo

Uz velika poduzeća, izvoznike, veliki broj radnih mjesta otvoren je u malim zanatskim djelatnostima. Samostalno poduzetništvo u Grudama ima tradiciju i kontinuitet, a po tom segmentu gospodarstva mjeri se ekonomska snaga općine.

Video: Grude: Udvostručen broj zaposlenih

Grude imaju trenutno oko 4 300 zaposlenih isključivo u privatnom sektoru. Mada na području ove općine djeluju velike tvrtke, izvoznici koji značajno pune proračun i ostvaruju četvrtinu ukupne dobiti ŽZH, lokalne vlasti se ne oslanjaju samo na njihovu gospodarsku snagu, već potiču razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

''Opća je percepcija da se sve temelji na 2-3 uspješna poduzetnika, to je točno, oni to nose, ali to je oko jedne četvrtine ukupno svih zaposlenih. Tri četvrtine su disperzirane'', rekao je načelnik općine Grude, Ljubo Grizelj.

Lokalne vlasti potiču razvoj poduzetništva raznim olakšicama i ubrzanim izdavanjem potrebnih dozvola. Ulaže se i u različite gospodarske grane.

''Prerađivačka industrija nam je preko 45 posto, niskogradnja osam posto, u uslužnom sektoru. U obrtima nam radi oko deset posto radnika'', rekao je Grizelj.

Obiteljski posao

Mali obrti različitih branši čine oko 80 posto registriranih poslovnih subjekata i zapošljavaju oko 450 osoba. Dvije trećine njih održalo se na tržištu više od 10 godina. Razvijanje poduzetničkog duha ovdje traje generacijama.

Primjer tome je slastičarnica obitelji Ević u centru Gruda, koja se održala više od 50 godina. Posao vode unuci a opstali su, kažu, zbog kvalitete a imaju i stalne goste.

''Djed je otvorio slastičarnicu 1968., on je počeo, kad se tata oženio mama je preuzela, sada ja, to je baš obiteljski posao'', rekao je Zvonimir Ević, slastičar.

Suradnja

Obrti odnosno malo obiteljsko poduzetništvo predstavljaju okosnicu gospodarskog razvoja, ne samo Gruda nego cijele Županije Zapadnohercegovačke. Na prošloj sjednici Skupštine usvojen je Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva što bi trebalo omogućiti jednostavnije poslovanje.

''Naša je dužnost u skladu s našim mogućnostima poticati malo gospodarstvo, nadam se da će se odraziti na povećano otvaranje radnih mjesta'', rekao je predsjednik Vlade ŽZH, Zdenko Ćosić za BHT.

Grude koriste prednosti i blizine granice EU i prekogranične suradnje, ulažu u turizam i obnovljive izvore energije. Razvijaju i poslovnu zonu koju za ulaganja čini konkurentnom solarna elektrana, koja će ističu, uskoroproizvoditi dovoljne količine električne energije dovoljne za potrebe cijele općine.

Kopirati
Drag cursor here to close