Bol boluje

U FBiH je 13 posto radnika svaki dan na bolovanju

Gospodarstvo / Posao | 20. 07. 2022. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije BiH poziva zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da usvoje amandmane ovog udruženja na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH kojim bi se obaveza naknade plaće za vrijeme bolovanja na teret poslodavca smanjila sa 42 na 15 dana, a isplatu ostatka bolovanja preuzeli bi fondovi zdravstvenog osiguranja.

Usvajanjem prijedloga Udruženja poslodavaca FBiH došlo bi do ujednačavanja zakonodavstva FBiH sa zakonskim propisima koji su na snazi u zemljama Europske unije, ali i Republike Srpske, smanjile bi se zloupotrebe bolovanja, a na ovaj način ostvarile bi se uštede na osnovu kojih bi plate radnika mogle biti povećane za 15 posto, što je i od općedruštvenog interesa.

U ovom udruženju navode da u više od 30 zemalja naknada bolovanja pada u cijelosti na fond zdravstvenog osiguranja ili najviše do 15 dana na teret poslodavca.

"Posljedica trenutnog zakonskog rješenja je zloupotreba korištenja bolovanja", ističe se u priopćenju.

U ovom udruženju podsjećaju da će izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH biti razmatrane na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za utorak, 26. srpnja.

Prema podacima kantonalnih zavoda za zdravstveno osiguranje, u FBiH je gotovo 13 posto radnika svaki dan na bolovanju, dok je prosječan broj u državama Europske unije 3,5 posto.

Zbog toga, kao i činjenice da poslodavac mora isplatiti platu zamjenskom radniku ne postoji mogućnost za povećanja plaća zaposlenima.

Udruženje poslodavaca FBiH predlaže i da se poslodavci oslobode obaveze snošenja tereta isplate plate zbog povrede radnika do koje nije došlo na radnom mjestu i koja nije rezultat radnog angažmana uposlenika, nego da tu obvezu snose zavodi zdravstvenog osiguranja.

Kopirati
Drag cursor here to close