Izbor fakulteta

BiH ne voli visokoobrazovane građane

Najveća je potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom tj. prodavačima, ugostiteljima, ali i konobarima te radnicima u call-centrima.
Gospodarstvo / Posao | 11. 05. 2021. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je popis "Top 5" deficitarnih zanimanja po kantonima i entitetima, kao i za Brčko distrikt BiH te detaljne popise svih zavoda i službi zapošljavanja u BiH.

"Izbor zanimanja je jedan od najodgovornijih trenutak u životima mladih ljudi i nužno je prije donošenja ovako važnih odluka imati kvalitetne informacije o potrebama tržišta rada koje mogu pomoći u odabiru zanimanja", kazao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, mr. Muamer Bandić.

Kako ističe, kao netko tko je dugo godina uključen u sustav praćenja tržišta rada u BiH želi skrenuti pažnju mladima da razmišljaju o budućnosti i budućem zaposlenju.

"Kada je riječ o visokoobrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalist. Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici te diplomirani inženjeri strojarstva, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

Pored ekonomista i pravnika i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, novinarima, socijalnim radnicima te profesorima, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika", naveo je Bandić.

Navodi kako je najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom tj. prodavačima, ugostiteljima, ali i konobarima te radnicima u call-centrima.

"Zbog situacije s pandemijom COVID-19 u 2020. godini bilo je povećano i zapošljavanje medicinskih sestara s evidencija, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra i dalje je jako veliki broj osoba s ovim zvanjem na evidencijama nezaposlenih.

Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, strojarskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i prometnih tehničara", priopćeno je Bandić.

Posebna je potražnja za radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi, vozači te prodavači sa trogodišnjom školom.

"Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među prodavačima, automehaničarima, vozačima, bravarima, frizerima, kuharima i konobarima te je evidentno kako i među ovim zanimanjima dolazi do hiperprodukcije kadra", rekao je direktor Bandić.

Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima možete naći OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close