Uspješna sezona

Turizam oživio: Sve više turista na Kravici

U Ljubuškom kažu kako se ne trebaju boriti za turiste, jer usprkos svemu dolaze iz različitih krajeva svijeta te stoga različitim sadržajima nastoje upotpuniti njihov boravak ovdje.
Gospodarstvo / Posao | 05. 07. 2021. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po završetku obilježavanja 40. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju mnogi turisti prije odlaska iz BiH iskoristili su priliku i uputili se na jednodnevni izlet na vodopad Kravice koji je od Međugorja udaljen 10 kilometara. Ova prirodna oaza zelenila i mira privlači brojne goste iz raznih krajeva svijeta, a očekivanja turističkih radnika su da će ove godine slap posjetiti dvostruko više gostiju od prošle godine.

Veliki broj parkiranih vozila, i grupa turista na ulazu ka vodopadu Kravice. Iako naviknuti na grupe turista iz stranih zemalja, ovaj put domaći gosti iz Zvornika – prvi put na jednom od najvećih i najimpresivnijih vodopada u Hercegovini, javlja N1.

“Prvi put sam ovdje, čak nikad nisam ni čuo za ovo mjesto. Izvanredno je, fenomenalno, nestvarno djeluje”, kazao je Ivo Simić iz Zvornika.

Turisti iz cijelog svijeta

Iako neorganizirano i u grupama, danas su na Kravicama turisti iz stranih zemalja u samostalnom posjetu – Poljaci, Česi, Amerikanci, Arapi i drugi. Prekrasan i rijedak prizor, kažu ostavlja bez daha.

“Voda je jako hladna, ali ne smeta mi. Bili smo u Međugorju na godišnjici pa smo s prijateljima došli ovdje. Bio sam i ranije sa suprugom, a sad sam došao s prijateljima. Oduševljeni smo ovom prirodom”, ističe Mario iz Amerike.

“Voda je prohladna, ali vani je jako vruće, tako da moram plivati, a u ovoj prirodi je to jednostavno uživanje”, dodaje Julija iz Amerike.

“Ovdje je predivno, mi mnogo volimo prirodu i vodu i doći ćemo ponovo. Moramo”, kazao je Abdulaziz iz Saudijske Arabije.

U Ljubuškom kažu kako se ne trebaju boriti za turiste, jer usprkos svemu dolaze iz različitih krajeva svijeta te stoga različitim sadržajima nastoje upotpuniti njihov boravak ovdje.

Za svakoga ponešto

Tako ljubitelji adrenalina mogu uživati u vožnji kajakom, raftingu, biciklizmu, pa planinarenju.

“Može se ići do male Kravice, za to je potrebno sat vremena, a rade se i raftinzi od gornjeg kupališta kod rijeke Čeveljuše koji traje oko četiri sata”, kazao je turistički radnik Stjepan Rašić.

Nakon prošlogodišnjeg zatišja, ovo kupalište ponovno je oživjelo. Turisti se vraćaju, a najviše je ih kako tvrde, u prolazu iz Međugorja.

“Mala je stanka, ali kad ima posjetitelja u Međugorju, i ovdje ima iz različitih dijelova svijeta, a najčešći su gosti Poljaci, Talijana nema, prije su bili česti, ali otkako je Korona krenula nema ih, sad su opet pomalo počeli pristizati”, dodaje Rašić.

Prošle godine ovo mjesto posjetilo je 33 tisuće ljudi, što je za više od 90 posto manje u odnosu na 2019. godinu kada je Kravice posjetilo više od 300 tisuća turista.

Od siječnja ove godine pa sve dosad prodano je više od 20 tisuća ulaznica, stoga se turistički radnici nadaju da će u ovoj hercegovačkoj oazi zelenila i mira ove godine uživati oko 50 tisuća ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close