Ili nas neće biti

Tržište rada zapalo u neviđenu krizu, jedini izlaz je pobjeda na svim frontovima

“Neka bude jasno: nije stvar izbora između zdravlja ili poslova i ekonomije. Sve je isprepleteno: ili ćemo pobijediti na svim frontovima ili izgubiti na svim frontovima”.
Gospodarstvo / Posao | 09. 07. 2020. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: ILO / Šef Međunarodne organizacije rada (ILO) Guy Ryder 

Globalni čelnici pozvali su na cjelovit pristup u nošenju s posljedicama pandemije koronavirusa, za koju je šef Međunarodne organizacije rada (ILO) Guy Ryder u srijedu rekao da je gurnula svijet rada u “neviđenu krizu.”

“Neka bude jasno: nije stvar izbora između zdravlja ili poslova i ekonomije. Sve je isprepleteno: ili ćemo pobijediti na svim frontovima ili izgubiti na svim frontovima”, rekao je generalni tajnik UN-a Antonio Guterres na ILO samitu.

Šef svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je na samitu da svijet ima posebnu dužnost zaštititi milijune zdravstvenih radnika na prvim linijama obrane od krize i povećanih slučajeva zaraze i smrti. “Zajedno imamo dužnost štititi one koji štite nas”, rekao je. 

Predviđanja za globalno radno tržište u drugoj polovici 2020. “vrlo su nesigurna” a procijenjeni oporavak neće biti dovoljan da se stopa zaposlenosti vrati na razinu od prije početka krize”, smatra ILO.

UN-ova agencija rekla je da je globalni pad radnih sati “značajno gori nego što se ranije procjenjivalo”. Prema portalu Worldometer, broj evidentiranih slučajeva oboljelih od Covida-19 u svijetu u srijedu je do 11.36 sati bio 11.981.294, a umrlih 547.324.

Najpogođeniji je SAD, najjače svjetsko gospodarstvo, s više od 3 milijuna zaraženih. U Americi je tijekom svibnja bez posla ostalo nezamislivih 36 milijuna ljudi, a ta brojka je ipak ovih dana pala na oko 17,8 milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close