Za 5%

Termoelektrana u Gacku radi punom parom - u siječnju premašen plan proizvodnje

U Termoelektrani navode da je siječanj uvijek najzahtjevniji kada je riječ o opskrbi strujom.
Gospodarstvo / Posao | 06. 02. 2024. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzeće Rudnik i Termoelektrana Gacko u siječnju je proizvelo najviše električne energije u sustavu Elektroprivrede Republike Srpske i premašilo vlastiti plan proizvodnje za pet posto, rečeno je Srni u ovom poduzeću.

''U siječnju je najveća potrošnja električne energije i zato je bilo važno da Termoelektrana radi stabilno. Iako je bio planiran zastoj i bilo teškoća sa izuzetno lošim kvalitetom uglja, Termoelektrana je radila neprekidno, ostvarivši ovaj rezultat'', kažu u ovom poduzeću.

U Termoelektrani navode da je siječanj uvijek najzahtjevniji kada je riječ o opskrbi strujom.

Iz ovog poduzeća naglašavaju da je zato izuzetno važno što je veoma uspješno prebrođeno ovo razdoblje.

Podsjetimo, TE Gacko je krajem prosinca obustavila proizvodnju električne energije, potvrđeno je iz Rudnika i termoelektrane Gacko (RiTE), odakle dodaju kako je u pitanju planirani zastoj.

Iz RiTE su naveli kako je zbog niskih cijena na tržištu električne energije, a sve zbog praznika u Europi, koje su dosta niže od proizvodnih cijena u termoelektranama, odlučeno da u ponoć planski izađu s mreže.

Kako su pojasnili, ovaj planirani zastoj će iskoristiti kako bi se otklonili sitniji nedostaci u radu i elektrana pripremila za stabilan rad u narednom periodu.

Povratak na mrežu bio jeodmah tjedan iza, kada se očekivala stabilizacija cijena.

Kopirati
Drag cursor here to close