G20

Svjetsko gospodarstvo pokazuje naznake oporavka

G20 priznaje da postoje znakovi poboljšanja globalne ekonomske situacije nakon značajnog pada 2020. To se, kako se navodi, može pripisati pokretanju kampanje cijepljenja i politikama za potporu gospodarstvu.
Gospodarstvo / Posao | 08. 04. 2021. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalna ekonomska situacija se poboljšava, ali vrlo sporo zbog neizvjesnosti i velikog jaza između gospodarstava različitih zemalja, napisali su u zajedničkoj izjavi ministri gospodarstava i financija i šefovi središnjih banaka zemalja G20 nakon videokonferencije održane u srijedu.

G20 priznaje da postoje znakovi poboljšanja globalne ekonomske situacije nakon značajnog pada 2020. To se, kako se navodi, može pripisati pokretanju kampanje cijepljenja i politikama za potporu gospodarstvu.

No ministri i šefovi središnjih banaka upozoravaju na neizvjesnost i nestabilnosti, kao i veliku razliku između zemalja u tempu i perspektivi gospodarskog oporavka, navodi se u dokumentu objavljenom na web stranicama Ministarstva gospodarstva i financija Italije, koja predsjedava forumom G20.

Zemlje skupine G20 potvrđuju svoju predanost jačanju globalnih zdravstvenih sustava i pravednoj raspodjeli cjepiva (protiv koronavirusa) koje, kako se navodi, mora biti dostupno svima.

Osim toga, u sklopu pružanja potpore najranjivijim zemljama G20 je odlučio na još šest mjeseci - do prosinca produžiti inicijativu za obustavu plaćanja duga.

Raspravljalo se i o uvođenju međunarodne minimalne stope korporativnog poreza, temi posebno osjetljivoj za razne porezne oaze i kompanije koje ih biraju radi plaćanja što manjih poreza.

Zasebna tema rasprave bio je problem klimatskih promjena.

Sljedeći, treći po redu sastanak ministara gospodarstva i financija i šefova središnjih banaka u okviru talijanskog predsjedanja održat će se od 9. do 10. srpnja u Veneciji i podudarat će se s konferencijom na visokoj razini o klimi.

Skupinu G20 čini 19 najrazvijenijih zemalja svijeta s Europskom unijom. Članovi G20 zemalja su ministri financija i guverneri središnjih banaka.

Kopirati
Drag cursor here to close